Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να επιστρέψουμε στη δουλειά μετά από μια αργία

γιατί-δυσκολευόμαστε-τόσο-να-επιστρέ-1444110

Αν δυσκολεύεσαι να γυρίσεις στη δουλειά μετά το τριήμερο, πρέπει να ξέρεις ότι συμπάσχουν πολλοί μαζί σου

Ανεξάρτητα από το πόσο λατρεύεις τη δουλειά σου, η επιστροφή σε αυτή μετά από ένα καλό break, αποτελεί πάντα πρόκληση. Τώρα που το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τελείωσε, δυσκολεύεσαι πιθανότατα όλο και περισσότερο με την ιδέα ότι πρέπει να ξυπνήσεις πάλι από τα χαράματα για να συντονίσεις mail και όλες σου τις δουλειές.

Αν σου συμβαίνει αυτό που μόλις περιγράψαμε, τότε γνωρίζεις καλά τι σημαίνει να κυριαρχείσαι από στρες κατά την επιστροφή σου στη δουλειά μετά από αργία. Αυτό που παρατηρείται στον εγκέφαλό σου όσο προσπαθείς να διαχειριστείς τη μετάβαση από την απόλυτη χαλάρωση στην απόλυτη εργασιακή τρέλα, ορίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς ως «brain mush».

Γιατί αλήθεια μας συμβαίνει αυτό το παράξενο φαινόμενο; Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Jade Thomas, αυτό οφείλεται στην έλλειψη ρουτίνας όταν βρισκόμαστε μακριά από τη δουλειά. «Ένας από τους λόγους που παρατηρείται η δυσκολία στην προσαρμογή, είναι η διακοπή από το συνηθισμένο μας πρόγραμμα».

«Η ρουτίνα μας βοηθά να καλλιεργούμε υγιεινές συνήθειες και να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, κάτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα του άγχους μας. Το διάλειμμα από αυτή τη ρουτίνα μας δημιουργεί αβεβαιότητα και μας φορτίζει». Ένας ακόμη λόγος που δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μετά από mini διακοπές, είναι η αντίθεση ανάμεσα στις προσδοκίες που έχουμε στις δύο αυτές περιπτώσεις.

«Το μυαλό μας δουλεύει με χαλαρούς ρυθμούς κατά την επιστροφή επειδή είναι ακόμη σε άλλο mood. Έτσι ανταποκρινόμαστε με πιο αργή ταχύτητα από το φυσιολογικό τόσο ψυχικά όσο και σωματικά με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι υπολειτουργούμε». Προκειμένου να αποφύγεις όλη αυτή την παράξενη μετάβαση, η Thomas προτείνει να οργανωθείς καλά το βράδυ πριν επιστρέψεις στη δουλειά για να αποβάλλεις το περιττό άγχος.

Καλό είναι επίσης να προσπαθήσεις να επικεντρωθείς σε κάτι που ανυπομονείς να κάνεις με το που γυρίσεις στον χώρο της εργασίας σου. Αν δεν τα καταφέρεις, καλό είναι να αποδεχτείς αυτό που σου συμβαίνει και να δώσεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί και πάλι στους έντονους ρυθμούς… μέχρι το επόμενο διάλειμμα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook