Γιατί δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες

γιατί-δυσκολευόμαστε-να-διατηρήσουμ-1452904

Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε ισορροπημένες διατροφικές σας συνήθειες; Εάν παλεύετε συνεχώς για να διατηρήσετε υγιεινές συνήθειες, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε.

Πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται ότι στην κυριολεξία αγωνίζονται για να τηρήσουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Και συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, χάνουν κιλά και μετά τα ξαναπαίρνουν και ο κύκλος επαναλαμβάνεται για χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε αυτό που ονομάζουμε μη ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και υπάρχουν μερικές κοινές συμπεριφορές που σας κρατούν σε αυτόν τον αρνητικό κύκλο.

Αρχικά, ας ορίσουμε τι είναι αυτή η μη ισορροπημένη σχέση με το φαγητό

Μια μη ισορροπημένη σχέση με το φαγητό είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από έναν συνεχή κύκλο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης. Σε αυτόν τον κύκλο συνήθως εμπλέκονται μοτίβα δίαιτας, περιορισμού και αισθήματος άγχους, υπερέντασης, ενοχής, ντροπής και απογοήτευσης. Αυτά τα μοτίβα σας εμποδίζουν να βιώσετε μια αίσθηση ισορροπίας, ευκολίας, γαλήνης ή ελευθερίας με το φαγητό.

Όταν έχετε μια αρνητική ή μη ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, μπορεί να βρεθείτε να τρώτε «τέλεια» για σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά επειδή είναι πολύ περιοριστικό και δύσκολο για εσάς να το διατηρήσετε, καταλήγετε να βγαίνετε «εκτός τροχιάς». Αυτή η περίοδος ακολουθείται από ενοχές και άγχος επειδή έχετε προσπαθήσει τόσο σκληρά να τα πάτε καλά και έχετε «αποτύχει».

Φυσικά, όταν βρίσκεστε σε αυτόν τον κύκλο, περνάτε στην άλλη πλευρά του ακραίου και επαναφέρετε τον εαυτό σας για να το κάνετε σωστά, να τα καταφέρετε καλύτερα ή να έχετε επιτυχία με τη δίαιτα που ακολουθείτε.

Η πρόκληση με αυτήν τη μη ισορροπημένη σχέση με το φαγητό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθείτε πραγματικά να τρώτε ισορροπημένα, προσπαθείτε σκληρά και κάνετε αυτό που πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας. Ωστόσο, παρόλα αυτά, δυσκολεύεστε πραγματικά να διατηρήσετε τις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Ο κύκλος της διατροφής

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι δημιουργείτε περαιτέρω μοτίβα και συνήθειες που δεν είναι ισορροπημένες και προκαλούν αρνητική σχέση με το φαγητό. Αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές σας εμποδίζουν να παραμείνετε συνεπείς με τις ισορροπημένες διατροφικές σας συνήθειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές .

Γιατί δυσκολεύεστε να έχετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες

Συνήθως όσοι δυσκολεύονται να έχουν καλή σχέση με το φαγητό, βρίσκονται με μια κατάσταση όπου περιορίζετε αυτό που τρώτε και το είδος των τροφίμων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δοκιμάζετε μια νέα δίαιτα, σχέδιο, αποτοξίνωση ή διαμορφώνετε τους δικούς σας κανόνες, που πιστεύετε ότι θα σας κρατήσουν «σε καλό δρόμο».

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα

  • Αποφεύγετε ορισμένες τροφές
  • Μετράτε τις θερμίδες
  • Κάνετε δίαιτα ή αποτοξίνωση
  • Παραλείπετε γευμάτα για εξοικονόμηση θερμίδων
  • Έχετε ένα αίσθημα δυσαρέσκειας μετά τα γεύματα
  • Προσπαθείτε να τρώτε πάντα «τέλεια»
  • Ανησυχείτε συνεχώς ή νιώθετε εμμονή με τις διατροφικές σας επιλογές
  • Ακολουθείτε αυστηρές ρουτίνες διατροφής

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να εστιάζετε εξ ολοκλήρου στο «να το τρώτε σωστά», ώστε να μπορείτε να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή να επιτύχετε τις «τέλειες» διατροφικές συνήθειες. Μπορεί να αισθάνεται σαν δαπανάτε όλη σας την ενέργεια και τη δύναμη της θέλησης για να παραμείνετε «σε καλό δρόμο».

Πολλές φορές στρεφόμαστε σε αυτές τις συμπεριφορές ως λύση επειδή είμαστε πρόθυμοι, έχουμε κίνητρο και μερικές φορές ακόμη και απελπισμένοι για αλλαγή. Θέλουμε απλώς κάτι να δουλέψει επιτέλους. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι απλά δεν γνωρίζετε άλλες επιλογές.

Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα από εσάς, νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι έχετε βρεθεί σε αυτόν τον κύκλο στο παρελθόν και μπορείτε να δείτε πόσο εύκολα μπορεί να επαναληφθεί. Χωρίς αλλαγή, αυτός ο κύκλος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται, ακολουθώντας παρόμοιες παραλλαγές του ίδιου μοτίβου.

Μόνο όταν πάρετε μια συνειδητή απόφαση να αναζητήσετε μια λύση που δεν απαιτεί από εσάς να περιορίσετε το φαγητό ή να αισθάνεστε ένοχοι, θα είστε σε θέση να σπάσετε τον κύκλο. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς ακριβώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Αποκτήστε εμπειρία γύρω από το φαγητό

Είναι σημαντικό να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι, πώς και γιατί τρώτε. Αυτό σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τις διατροφικές σας συνήθειες και τάσεις, ώστε να γνωρίζετε τι λειτουργεί και τι όχι για το σώμα σας και τον τρόπο ζωής σας.

Να θυμάστε ότι το φαγητό είναι απλώς φαγητό

Το φαγητό είναι είτε τροφή, είτε απόλαυση ή συνδυασμός και των δύο. Δεν υπάρχουν πραγματικά «καλά» ή «κακά» τρόφιμα. Μόλις το καταλάβετε τότε θα είστε σε θέση να κάνετε διατροφικές επιλογές που σας κάνουν να νιώθετε καλά και που είναι υγιεινές.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να έχετε εμμονή με το φαγητό. Υπάρχει καλύτερος τρόπος και ναι είναι δυνατό να καλλιεργήσετε μια θετική σχέση με το φαγητό.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook