Γιατί δεν ξεχνάμε τον πρώτο μας έρωτα;

γιατί-δεν-ξεχνάμε-τον-πρώτο-μας-έρωτα-1422332

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι εξαρτάται από τον άνθρωπο, την ένταση του συναισθήματος, τη διάρκεια της σχέσης. Σωστά όλα αυτά και –αλήθεια– στις ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχουν περιοριστικοί κανόνες.

Εμείς όμως αναρωτιόμαστε: υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο για το πόσο διαρκούν οι πληγές του χωρισμού; Και τι συμβαίνει με τον πρώτο έρωτα;

Στο ερώτημα πότε ξεπερνάμε έναν χωρισμό, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Positive Psychology απαντά: τρεις μήνες μετά. Σύμφωνα με αυτή, το 71% των συμμετεχόντων χρειάστηκαν 3 μήνες για να αρχίσουν να νιώθουν ξανά θετικά συναισθήματα.

Φυσικά, οδυνηρά συναισθήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως μετά από 3 μήνες οι άνθρωποι είναι συνήθως ικανοί να δουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από τον πόνο και ότι υπάρχουν θετικά πράγματα «εκεί έξω».

Ο πρώτος έρωτας αφήνει αναμνήσεις

Τι γίνεται όμως με την πρώτη αγάπη; Γιατί ένα τραγούδι που θα ακούσουμε ή μία φωτογραφία που θα πέσει στα χέρια μας ανασύρουν τόσο δυνατά τις αναμνήσεις μας;

Γιατί έχουμε την τάση να θυμόμαστε –ίσως και για πάντα– τον πρώτο μας έρωτα με νοσταλγία;

Η απάντηση βρίσκεται στα ορμονικά αποτυπώματα που άφησε στον εγκέφαλό μας εκείνη η πρώτη αγάπη. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν είμαστε ερωτευμένοι, συμβαίνει μια έκρηξη ορμονών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα ανάλογα με εκείνα του εθισμού.

Τι λένε οι νευροεπιστήμες

Σκεφτείτε τώρα πως αυτά τα ορμονικά ξεσπάσματα-συναισθήματα τα νιώσαμε ενώ ο εγκέφαλός μας συνέχιζε να αναπτύσσεται για να φτάσει στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Jefferson Singer, που ειδικεύεται στην αυτοβιογραφική μνήμη, αναφέρει ότι μεταξύ των ηλικιών 15 -26 βιώνουμε ένα αυξητικό αποκορύφωμα μνήμης.

Για να το πούμε χοντρικά, το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου που οργανώνει τις αναμνήσεις φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Και φυσικά οι αναμνήσεις συνδέονται άρρηκτα με τα συναισθήματα.

Όμως σε αυτή την ηλικία κάνουμε πολλά πράγματα για πρώτη φορά. Από την οδήγηση και το σεξ, μέχρι τις σπουδές ή ένα ταξίδι με φίλους. Όλα αυτά φαίνεται ότι θα μείνουν ως δυνατές αναμνήσεις για το υπόλοιπο της ζωής μας, επειδή εκείνα τα χρόνια οι διεργασίες στο τμήμα της μνήμης του εγκεφάλου ήταν πιο έντονες από ποτέ.

Τα δεδομένα των γνωστικών επιστημών που αναφέρουν ότι γύρω στα 18 κορυφώνεται η συνολική δυνατότητα επεξεργασίας του εγκεφάλου όσο και η ανάπτυξη της μνήμης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω συμπεράσματα.

Τι λέει η ψυχολογία για τον πρώτο έρωτα

Και οι ψυχολόγοι συμφωνούν από τη δική τους οπτική. Σύμφωνα με τη Dr. Niloo Dardashti, εξειδικευμένη στις σχέσεις των ζευγαριών, η ιδέα μας για την ερωτική αγάπη σχηματίζεται κατά τα εφηβικά και νεανικά μας χρόνια από τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε.

Με τον ίδιο τρόπο που διαμορφώνεται η αντίληψή μας για την οικογενειακή αγάπη, κατά την παιδική ηλικία, από τους φροντιστές μας. Έτσι, η πρώτη αγάπη γίνεται κατά κάποιον τρόπο ένα μοντέλο, ένα καλούπι, μέσω του οποίου θα προσεγγίσουμε και τις επόμενες.

Αν λοιπόν νομίζετε ότι εκείνος ο πρώτος έρωτας της ζωής σας ήταν ο πιο δυνατός, μπορεί και να κάνετε λάθος. Μπορεί απλώς να ήταν δυνατές οι ορμονικές καταγραφές που έγιναν στον εγκέφαλό σας, σε μία εποχή που η νευρολογική ανάπτυξη διαμόρφωσε αυτό που είστε ως προσωπικότητες.

ow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook