Γιατί χρειάζεται πειθαρχία στην εκπαίδευσή του ο σκύλος

γιατί-χρειάζεται-πειθαρχία-στην-εκπα-1504534

Η πειθαρχία επιτρέπει τη σύνδεση με την υποταγή στους ανώτερους, την υπακοή στις διαταγές. Ωστόσο, στην εκπαίδευση του σκύλου η πειθαρχία έχει άλλη ερμηνεία.

«Πολλοί άνθρωποι δυσανασχετούν στην ιδέα να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι εκπαίδευση σημαίνει αυστηρή (ακόμη και βίαιη) πειθαρχία.

Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση: Η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία!

Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «πειθαρχία»;

Εννοούμε τη διαδραστική εκμάθηση απλών συμπεριφορών στον σκύλο μας, ώστε να επιτύχουμε μια σωστή και ουσιώδη επικοινωνία μαζί του, καθώς και μια ισορροπημένη συμβίωση.

Tον καθοδηγούμε στο να μάθει τί επιτρέπεται και τί όχι.

Μέσω της πειθαρχίας, ουσιαστικά, ο σκύλος μαθαίνει να σέβεται τα όρια που του θέτουμε», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί η κα Γρυπάρη, δεν περιορίζουμε την ελευθερία του τετράποδου φίλου μας, αλλά, αντίθετα, αποτρέπουμε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στη μεταξύ μας σχέση.

Γιατί, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο σκύλος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια με έναν κηδεμόνα που τον καθοδηγεί σωστά κάθε στιγμή για το τί πρέπει να κάνει, παρά με κάποιον που, απλώς, τον αφήνει να κάνει ό,τι θέλει.

Η πειθαρχία διορθώνει, σχεδόν, όλες τις προβληματικές συμπεριφορές:

  • άγχος αποχωρισμού
  • τράβηγμα στη βόλτα
  • αποπροσανατολισμός
  • δαγκώματα, υπερένταση, επιθετικότητα
  • ανασφάλεια.

Αυτό που είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι να έχουμε όλοι κατά νου ότι μπορούμε να πειθαρχήσουμε τον σκύλο μας, χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί. Δεν χρειάζεται, ούτε βία, ούτε σκληράδα, ούτε επιβολή.

«Με «εργαλεία» μας τη συνέπεια και την επανάληψη, τον καθοδηγούμε στο πώς να κάνει κάποια πράγματα σωστά.

Σκοπός μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να χτίσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του προς εμάς», υπογραμμίζει η κα Γρυπάρη και διευκρινίζει: «Γιατί μπορεί η αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο να είναι έμφυτη, όμως η εμπιστοσύνη κερδίζεται!».

Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook