Γιατί αποχωρεί η Γαλλία από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο

γιατί-αποχωρεί-η-γαλλία-από-τη-νατοϊκή-1068147

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα l’ Opinion, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ έστειλε επιστολή την Τρίτη 30 Ιουνίου στον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γαλλία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη από τη στάση του ΝΑΤΟ και κάνει λόγο για έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους της Συμμαχίας. Η αφορμή ήταν επεισόδιο στις 10 Ιουνίου ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ Γαλλικών και Τουρκικών φρεγατών. Σε ένδειξη διαμαρτυτρίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις ναυτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Για αποχώρηση της Γαλλίας από τη νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γαλλική εφημερίδα L’ Opinion ανέφερε την Τετάρτη ότι η Γαλλία έστειλε επιστολή προς το ΝΑΤΟ στην οποία ενημερώνει τις χώρες της συμμαχίας για την απόφασή της να αναστείλει τον ρόλο της στην επιχείρηση Sea Guardian.

Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι προκατειλημμένη, καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.

Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (…) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις, δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατηγόρησε ανοιχτά χθες, Τρίτη, το Παρίσι ότι υιοθετεί μια καταστροφική προσέγγιση στη Λιβύη, απαντώντας στις επικρίσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μιλήσει την προηγουμένη για ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Άγκυρας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook