Γιάννης Βιολάκης: «Οι λογιστές περνάμε δύσκολες μέρες» – Ανέλυσε τα μέτρα

γιάννης-βιολάκης-οι-λογιστές-περνάμ-1130338

Στο Zarpa Radio 89,6 και τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο φοροτεχνικός Γιάννης Βιολάκης. Ο έμπειρος λογιστής αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικονομίας – που αργότερα εξήγγειλε επισήμως ο Χρήστος Σταϊκούρας:

«Τα μέτρα θα είναι περίπου μια από τα ίδια που είχαμε και στο προηγούμενο lockdown. Αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί για τις περιοχές που έχουν κλείσει, όπως η Θεσσαλονίκη. Για τους εργαζόμενους θα υπάρχει η αναστολή σύμβασης. Δηλαδή, δουλεύει κανείς σε μια επιχείρηση, που με εντολή του κράτους κλείνει. Οι εργαζόμενοι τότε βγαίνουν σε αναστολή για όσο διάστημα είναι κλειστή η επιχείρηση και το κράτος θα τους αποζημιώσει (σ.σ. 800 ευρώ για τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης) και θα καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι απολύσεις απαγορεύονται, ενώ αν η σύμβαση ήταν ορισμένου χρόνου, παρατείνεται για όσο διάστημα κρατήσει η αναστολή.

Όσο για τις επιχειρήσεις, ο κ. Βιολάκης τόνισε ότι δεν έχουν στηριχθεί όσο θα έπρεπε:

«Το καλό πρόγραμμα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5, για Νοέμβριο και Δεκέμβριο και προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό. Οι τράπεζες δεν έδωσαν τη βοήθεια που θα θέλαμε, ας πούμε για το ΤΕΠΙΧ έγιναν πάρα πολλές αιτήσεις, χιλιάδες αιτήσεις αλλά εκτιμώ ότι πέτυχε διψήφιος αριθμός. Όσο για την αναστολή, ήδη έχει γίνει γνωστό ότι θα συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι ΚΑΔ από τη διευρυμένη λίστα του Απριλίου και αυτό καλύπτει πάρα πολλές επιχειρήσεις». δήλωσε ο κ. Βιολάκης.

Ο Χανιώτης φοροτεχνικός ανέφερε και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν επιχειρήσεις:

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν, θα έχουν αναστολή πληρωτέου ΦΠΑ μέχρι τον Μάιο 2021, αναστολή σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, αναστολή σε τράπεζες και είναι και το θέμα της τηλεργασίας. Εκεί, όποιοι μπορούν, πρέπει να έχουν το 50% του προσωπικού από το σπίτι. Υπάρχει και πρόστιμο 3000 αν δεν το κάνουν. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τέλος, οι ελαιοκαλλιεργητές περιμένουν ένα μέτρο που θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα δίνει επιδότηση 30 ευρώ το στρέμμα στους καλλιεργητές.»

Όσο για τη δική τους δουλειά, εκείνη του λογιστή, ο κ. Βιολάκης τόνισε ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ, με πολύ αυξημένες υποχρεώσεις, τη στιγμή που οι ρυθμίσεις, οι αποφάσεις και τα μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο:

«Οι λογιστές περνάμε δύσκολες μέρες. Σε ό,τι λέμε εμπεριέχεται αμφιβολία, είχαμε μάθει σε έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας. Παλαιότερα προηγούνταν σεμινάρια, συζητήσεις, επεξηγήσεις και τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και μας απασχολεί η ποιότητα της δουλειάς μας, που είναι ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσουμε σε αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο Χανιώτης φοροτεχνικός.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook