Γιάννης Ψαρουδάκης: Οι μουσικοί πεινάνε και η Υπουργός Πολιτισμού απαξιεί ακόμη και να συζητήσει για μέτρα στήριξης

γιάννης-ψαρουδάκης-οι-μουσικοί-πεινά-1113808

Για τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι καλλιτέχνες τους τελευταίους μήνες και την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία μίλησε ο Χανιώτης συνθέτης και μουσικός, Γιάννης Ψαρουδάκης, στο Zarpa Radio 89.6 και τον Μανώλη Παπαδάκη.

«Η μουσική και θέαμα είναι από τους χώρους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Τα τελευταία 10 χρόνια οι μουσικοί πορεύονταν με 1-2 μεροκάματα την εβδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση και αυτά για λίγους μήνες. Με το που έσκασε ο κορονοϊός και η καραντίνα, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», είπε ο κ. Ψαρουδάκης.

«Απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις, η μεν πολιτεία είπε κάποια στιγμή ότι επιτρέπονται, στην πράξη όμως το 90% ματαιώθηκε με παρεμβάσεις των δήμων, περιφερειών, της πολιτείας και έτσι καταδικάστηκε ένας ολόκληρος κλάδος, κυριολεκτικά στην εξαθλίωση. Σαν Oκτάβα είχαμε κλείσει 11 εκδηλώσεις αυτό το καλοκαίρι και οι 11 ματαιώθηκαν με παρεμβάσεις λόγω των μέτρων.»

Ο Χανιώτης μουσικός αναφέρθηκε και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους καλλιτέχνες:

«Η πολιτεία έδωσε στην αρχή του lockdown ένα πενιχρό επίδομα τους πρώτους 2 μήνες στους ανθρώπους το πολιτισμού. Στην πορεία επέτρεψε μεν τις εκδηλώσεις, αλλά αυτό το «επιτρέπω» ήταν για να αποφύγει να δώσει επιδόματα.»

Οι μουσικοί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της εξαθλίωσης

«Αυτή την στιγμή ο σύλλογος μουσικών βορείου Ελλάδος μαζεύει τροφή μακράς διαρκείας για να την διανέμει στους συναδέλφους, οι οποίοι κυριολεκτικά πεινούν», είπε ο κ. Ψαρουδάκης.

Για τον ίδιο η όλη διαχείριση της κυβέρνησης είναι μια διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού:

«Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος που οι άνθρωποι με τις οικογένειες τους πεινούν κυριολεκτικά η πολιτεία βγήκε και είπε δια στόματος της υπουργού πολιτισμού ότι οι μουσικοί παίρνουν μαύρα χρήματα. Η διαδικασία του κοινωνικού αυτοματισμού, για όσους δεν καταλαβαίνουν, είναι όταν είναι να δώσουμε ένα επίδομα π.χ στους γιατρούς αλλά δεν θέλουμε. Τότε λέμε ότι παίρνουν φακελάκια και κινητοποιούμε έτσι όλη την κοινή γνώμη εναντίον τους. Οι μουσικοί δεν ευθύνονται για την μαύρη εργασία όπου αυτή υπάρχει, η ευθύνη είναι των μεγαλοϊδιοκτητών των χώρων διασκέδασης που μπορεί να φοροδιαφεύγουν, όπως επίσης και στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) το οποίο είναι ανενεργό«, εξήγησε ο κ. Ψαρουδάκης.

Αυτό που νοιάζει τη πολιτεία είναι το επικοινωνιακό κομμάτι

Ο γνωστός μουσικός τόνισε ακόμα ότι η διαχείριση της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια:

«Η κυβέρνηση θέλει να πει ότι έχει πάρει μέτρα, ενώ αφήνουν άλλα ζητήματα. Από την μια κλείνουν περίπτερα και λένε να φοράμε μάσκα στον δρόμο και την άλλη υποχρεώνουν τους μαθητές να είναι 25 άτομα σε κάθε τάξη. Δεν είμαι κατά της μάσκας, δεν ανήκω σ’αυτή την ομάδα των συνωμοσιολόγων, αλλά νομίζω ότι μερικά πράγματα είναι τελείως υποκριτικά και αφορούν μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι της κυβέρνησης αυτής.»

«Αν πάει καλά αυτή η κατάσταση και δεν έχουμε διασπορά θα πει, «είδες εμείς κλείσαμε περίπτερα, απαγορεύσαμε συναυλίες». Δεν την ενδιαφέρει καθόλου το οικονομικό κόστος που θα υποστούν πολλά επαγγέλματα από αυτό, γιατί την επόμενη στιγμή θα βγει και θα πει ότι, ξέρετε, ο κορονοϊός και η κρίση φταίει δεν φταίμε εμείς που πεινάνε οι μουσικοί.»

Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο τομέας του πολιτισμού

Ο Χανιώτης καλλιτέχνης υποστήριξε ακόμα, ότι ο πολιτισμός είναι κάτι αδιάφορο για τους έχοντες την εξουσία:

«Αυτό το ξέραμε πάντα ιστορικά, ότι γενικά για τις εξουσίες η τέχνη και ο πολιτισμός είναι μια αναγκαστική και ενίοτε επιβλαβής συνθήκη που είναι αναγκασμένοι να την ανέχονται επειδή ο κόσμος ανταποκρίνεται. Υπάρχει μια σκέψη από το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει ένα επίδομα για την απαγόρευση των συναυλιών, αυτό που ψιθυρίζεται είναι ότι δικαιούχοι για αυτό δεν θα μπορούν να είναι κάποιοι που έχουν έστω και ένα μεροκάματο την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.»

«Βγήκε ο Δημήτρης ο Ζερβουδάκης ο φίλος μου και είπε ότι αυτή την στιγμή είχαν δοθεί 150εκ ας πούμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό και ακόμα αναζητούνται, κανείς δεν ξέρει που είναι. Δόθηκαν 26.000 ευρώ από τα 150εκ. για να γίνει η παράσταση με το καραβάκι.

Η Υπουργός Πολιτισμού απαξιεί ακόμη και να συζητήσει, συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης.

Με μια έκφραση απελπισίας, ο κ Ψαρουδάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι το μέλλον είναι ζοφερό για τον κλάδο του:

«Αυτός ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι ό,τι πιο άθλιο και αισχρό μπορεί να επιλέξει μια κυβέρνηση για να καταφερθεί κατά μιας επαγγελματικής κοινωνικής ομάδας. Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ο χειμώνας που έρχεται δεν μπορώ να φανταστώ πως θα κυλήσει για τους συναδέλφους μου.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook