Γιάννης Μαλανδράκης: Ο Κασσελάκης αντί να ασχολείται με τα προβλήματα, ασχολείται μαζί μου – Τον καλώ σε ανοιχτό διάλογο | Video

γιάννης-μαλανδράκης-ο-κασσελάκης-αντ-1767108

Στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Μαλανδράκης. Απαντώντας για την κατηγορία που του προσάπτει ο αντίπαλός του Γιάννης Κασσελάκης ότι κατεβαίνει στον Δήμο Πλατανιά επειδή δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος στον Δήμο Χανίων, σημείωσε πως «αυτή η καραμέλα παρότι έχει λιώσει επαναλαμβάνεται, μάλλον έχει πάρει μεγάλη συσκευασία ο συγκεκριμένος ανθυποψήφιος. Αντί να κάτσουμε να συζητήσουμε για το έργο μας, να πας πει ποιο είναι το πρόγραμμα και ποιο είναι το όραμά του, ασχολείται με την δική μου διαδρομή, ενώ εγώ ήδη από τον Απριλίο ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου».

Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη σε debate λέγοντας πως «θα περίμενα να ασχοληθούν με τα προβλήματα που υπάρχουν, τις λύσεις που υπάρχουν. Μου ζητούν να δεσμευτώ, εμένα η δική μου η δέσμευση είναι απέναντι στους δημότες μου.

Τον καλώ λοιπόν να κάνουμε ένα διάλογο, σε ένα μικρόφωνο, σε ένα στούντιο, σε ένα καφενείο, όπου θέλει, να κάνουμε μια συζήτηση για τα προβλήματα του κόσμου και γι’ αυτά που τον ενδιαφέρουν»/

Για τους 247 υποψηφίους του συνδυασμού του, τόνισε: Είμαι περήφανος για τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, γιατί και η συμμετοχή τους αλλά και ο τρόπος που αγκάλιασαν την ομάδα μας, δείχνει και αναγνώριση του έργου που έχει γίνει αλλά και κατανόηση της προοπτικής που υπάρχει»

«Κάνουμε έργα με μελέτες. Θωρακίζουμε την ενδοχώρα»

Για τις ζημιές του 2019 και την κατηγορία του Δημήτρη Ανθούση ότι έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 15 εκ. ευρώ από τα 88 εκ των ζημιών και τα 33 εκ που είχε δώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιούμε έργα με μελέτες εκατομμυρίων, μέσα σε δύο χρόνια από την καταστροφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μελετήσει και συμβασιοποιήσει ένα ποσό 20 εκατομμυρίων. Τι θέλετε, να τα κάνουμε ψίχουλα και να μαυρίζουμε την ενδοχώρα; Εμείς κάνουμε έργα με μελέτες, θωρακίζουμε της περιοχές και όπου παρεμβαίνουμε θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Ειδική αναφορά έκανε στο Κολυμπάρι όπου έγινε ένα μεγάλο όπως είπε αντιπλημμυρικό έργο: «Μετά από πολλά χρόνια και κάναμε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση η οποία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Παράλληλα, για την περιπατιτική διαδρομή από Μάλεμε μέχρι Κολυμπάρι, τόνισε πως «αυτή τη βδομάδα δημοπρατείται έγο 5,5 εκ. ευρώ, πεζοδρόμια και παράλληλα ποδηλατική διαδρομή,  6,5 χιλιόμετρα σε κάθε πλευρά του δρόμου, τα οποία περνούν μέσα από το αεροδρόμιο του Μάλεμε»

Για την ανομοιογένεια στον Δήμο Πλατανιά τόνισε πως γίνονται ενέργειες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων ώστε να μην εγκαταλείπουν την ενδοχώρα.

«Η  παραλία έχει τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, η ενδοχώρα έχει αγροτική παραγωγή και η ορεινή ζώνη κτηνοτροφία. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα ζωής. Τα σχολεία μας είναι σχολεία «πρότυπα» Όλα μας τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι είτε ενεργειακά αναβαθμισμένα, είτε ενεργειακά αυτόνομα. Φτιάξαμε παιδικούς σταθμούς και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες ενώ έχουμε στον σχεδιασμό ακόμα έναν νέο όροφο στις Βουκολιές για βρεφικό σταθμό. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα ζωής για να μένει ο κόσμος στην ενοδχώρα» ενώ ειδική αναφορά έκανε στις νέες παιδικές χαρές, τις αθλητικές υποδομές και τις υποδομές για ΑΜΕΑ στις παραλίες.

Μάλιστα με στόχο της διασύνδεσης πρωτογενή τομέα με τουρισμό, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα AgroPlatanias μια πλατφόρμα όπου μπορούν να μπουν να καταγραφούν ως παραγωγοί και αντίστοιχα οι καταναλωτές, δηλαδή τα ξενοδοχεία, οι επιχειρίσεις της παραλίας, να δουν τι τους χρειάζεται να αγοράσουν. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην περίφημη διασύνδεση πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.

Παράλληλα όπως είπε έχουν χαρτογραφηθεί πάνω από 22 μονοπάτια στον Δήμο Πλατανιά, τα οποία δίνουν στον επισκπέτη εναλλακτικές ενώ ενισχύουν και την τοπική επιχειρηματικότητα στα χωριά.

«Έχουμε πάει τον Δήμο Πλατανιά πάρα πολλά σκαλοπάτια πάνω. Το πρόβλημα πάντα είναι το στοίχημα της καθημερινότητας» σημείωσε.

Σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε πως αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία: «Έχουμε πάρει αυτή τη στιγμή από το πρόγραμμα Τρίτσης 20 εκ. ευρώ ενώ το πλαφόν μας ήταν 15 εκ ενώ έχουμε και άλλα 12 εκ. προς ένταξη. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πράσινο ταμείο, φιλόδημος, ΠΔΕ έχουμε ευρωπαϊκές συνεργασίες μέσω του Horizon κλπ

Για την δυσοσμία από τον βιολικό της ΔΕΥΑΒΑ: «Όλα τα λύματα από τον Κλαδισό και δυτικά τα βιολογεί η ΔΕΥΑΒΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κορεστεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά καθώς ξεπεράστηκαν 70.000 ισοδύναμοι κάτοικοι. Έχουμε κάνει τις μελέτες και καταφέραμε το 2019 να το εντάξουμε με 8,5 εκ. ευρώ. Αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται και προβλέπει μια νέα τρίτη δεξαμενή και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που θα αντιμετωπίσει και τις οσμές.» τόνισε.

Για το λιμάνι Κολυμβαρίου ανέφερε ότι ο Δήμος  πήρε την ευθύνη να κατασκευάσουμε τους τρεις κυματοθραύστες καθώς αν επιμέναμε για τους επτά δεν θα γινόταν ποτέ το έργο ένα έργο που έκανε το Λιμενικό Ταμείο νομού Χανίων ως ενιαίο με το λιμάνι και την χερσαία λιμενική ζώνη. «Δημιουργήθηκε νέα γη, μια εξαιρετική παραλία που δίνει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να κάνει το μπάνιο του» τόνισε ενώ επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η αρχική μελέτη με την κατασκευή και των άλλων τεσάρων. « Η δημιουργία των τεσσάρων νέων κυματοθραυστών θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της παραλίας που θα δημιουργήσει νέο παραγωγικό χώρο για την θαλάσσια χελώνα. Γιατί αφήνουν κενό 40 μέτρων ανάμεσα» τόνισε ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία του Δήμου με τον σύλλογο «Αρχέλων»: «Αλλάξαμε κοντά 200 φωτιστικά στην παραλία Ταυρώνιτη, Πύργου Ψηλονέρου, Μάλεμε, σε μια παραλία υψηλής οικολογικής σημασίας και αξίας, η ανάπλαση του φωτισμού έγινε σε συνεργασία με τον σύλλογο «Αρχέλων» για να μην διαταράσσεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας.

Για τα σκουπίδια: Έχουμε αδειδοτημένο χώρο για εναπόθεση ογκοδών τα οποία τα περισυλλέγουμε με δική μας υπηρεσία μετά από συνεννόηση. Επίση έχουμε βάλει καφέ κάδο και παρέχουμε σε όλους δωρεάν κομποστοποιητές. Έχουμε πάρει και απορριματόφορο για τους καφέ κάδους ενώ έχουμε άδεια για το πρώτο πράσινο σημείο στην Κρήτη με έξι ρεύματα ανακύκλωσης, σε έκταση οκτώ στρεμμάτων στην ΔΕ Βουκολιών, το οποίο δημοπρατείται το επόμενο διάστημα.

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ»

Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιαμόρφωση των ΟΤΑ τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποσυρθεί. Δεν είναι δυνατόν κάτι τόσο σημαντικό να μπαίνει στην διαβούλευση δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές αλλά και για τεχνικούς λόγους δηλαδή δεν μπορείς να καταργήσεις νομικά πρόσωπα ενώ είμαστε στη φάση σύνταξης του προϋπολογισμού και ενώ θα πρέπει να γίνει τροποποιήση του οργανισμού των Δήμων. Πότε να τα κάνεις αυτά, προεκλογικά ή μετεκλογικά;»

Σε ό,τι αφορά δε  την ουσία του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, θέλει μεγάλη προσοχή το τι καταργείς και τι όχι. «Εμάς το νομικό πρόσωπο για παράδειγμα, λειτουργεί με τους αιρετούς δεν έχει δικό του προσωπικό, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η οικονομία κλίμακος. Δημιουργεί ανισότητες, ευνοεί τους μεγάλους Δήμους με τους μεγάλους προϋπολογισμούς όμως αυτό δεν είναι δίκαιο γιατί οι δημότες έχουν παντού τις ίδιες ανάγκες».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook