Γιάννης Κριαράς: Σταθερά υψηλές οι τιμές ακινήτων στα Χανιά – Έρχεται πτώση τιμών στα παλιά σπίτια

γιάννης-κριαράς-σταθερά-υψηλές-οι-τιμ-1112900

Για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων στα Χανιά μίλησε στο zarparadio.gr και τον Γιώργο Κολομπάκη ο μεσίτης και ιδιοκτήτης της Κτηματοεμπορικής Κρήτης, Γιάννης Κριαράς. Ο κ. Κριαράς ρωτήθηκε καταρχάς για τις τιμές στα ακίνητα:

«Η κτηματαγορά εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική επενδυτική επιλογή. Ο χαμηλός αριθμός των διαθέσιμων νεόδμητων ειναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές τους παραμένουν υψηλές. Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα τα διαμερίσματα ηλικίας 30-40 ετών θα δεχτούν πίεση της τιμής προς τα κάτω. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τη στιγμή που καλείται ο αγοραστής και να το ανακαινίσει πλήρως.

Ερωτώμενος για το αν αυτό το επίπεδο τιμών είναι υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ο κ. Κριαράς απάντησε αρνητικά:

«Οι τιμές στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα ηλικίας 30-40 ετών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, συν-πλην 10% σε όλη την επικράτεια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε από τους ακριβότερους νομούς. Θεωρούμε ότι τον χειμώνα θα έλθουν ξένοι επενδυτές, μιας και αναμένεται να υπάρχουν ευκαιρίες, λόγω και του ότι κάποιοι θα πιεστούν να πουλήσουν ακίνητα, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Ενοίκια – φοιτητές

Όσο για την κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων, ειδικά για τους φοιτητές, ο κ. Κριαράς δήλωσε ότι φέτος παρατηρείται μια μικρή πτώση:

«Σίγουρα η κρίση έφερε μείωση 10-15% στα ενοίκια, όχι όμως στα ποιοτικά διαμερίσματα.  Επίσης, όσοι ασχολούνται με το AirBnB είναι ευέλικτοι, δηλαδή λένε, θα το νοικιάσω για 6-8 μήνες σε κάποιον φοιτητή, να μου αποφέρει εισόδημα, και του χρόνου το ξαναβγάζω στην τουριστική αγορά, οπότε προστέθηκαν διαθέσιμα σπίτια. Και πολλοί ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων νοικιάζουν σε φοιτητές, καθώς είναι προτιμότερο από το να το έχουν κλειστό. Όμως, δεν νομίζω να είναι πάνω από 20% το ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα στην πόλη, που να το νοίκιασε σε φοιτητές.

Πάγωμα ΦΠΑ στα νεόδμητα

Τέλος, ο κ. Κριαράς ρωτήθηκε και για το μέτρο του παγώματος του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, και απάντησε ότι αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την οικοδομή:

«Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει πολύ, αν και δεν το εισέπραξε ο νομός μας καθόλου διότι λόγω πανδημίας οι κατασκευαστές κάνουν κράτει, αλλά στην Αθήνα και σε άλλους νομούς αναγείρονται πολυκατοικίες και θα το εισπράξουμε σίγουρα κι εμείς στο μέλλον. Οι κατασκευαστές στον νομό μας πλέον πουλάνε από τα σχέδια, δηλαδή προπώληση διαμερισμάτων και ξεκινάει ο κατασκευαστής και με καλύτερη τιμή.»

«Στα Χανιά υπάρχει ζήτηση μεγαλύτερη από ότι η προσφορά, γι’αυτό και οι τιμές παραμένουν ανθεκτικές. Τον χειμώνα όμως πιστεύω ότι θα δούμε μείωση τιμών.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook