Γιάννης Κουκουράκης: Ο Χανιώτης ηθοποιός από τις «Άγριες Μέλισσες» που τον φωνάζουν «Κωνσταντή» στο δρόμο

γιάννης-κουκουράκης-ο-χανιώτης-ηθοπο-963192

Απόφοιτος του Εθνικού, βρέθηκε να σπουδάζει στη σχολή υποκριτικής τυχαία. “Σπούδαζα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, όταν άρχισε αυτός ο δρόμος. Χωρίς καν να το ξέρω εγώ ο ίδιος. Μάλλον ήταν να γίνει. Ως τότε δεν είχα καμία σχέση ή επαφή με τον χώρο αυτόν, oύτε την παραμικρή καλλιτεχνική ανησυχία. Γνώρισα άτομα λοιπόν που σπούδαζαν σε σχολές υποκριτικής και άρχισα να κάνω παρέα μαζί τους, να πηγαίνω σε παραστάσεις, να κάνω συζητήσεις, να ανακαλύπτω έναν εντελώς καινούριο-διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης σε σχέση με τον δικό μου.

Αυτό ήταν αποκάλυψη για μένα και πραγματικά με έβαλε σε μια διαδικασία που αρχικά με τρόμαξε και λίγο. Με την έννοια του πόσο διαφορετικά μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το ίδιο γεγονός ανάλογα με τον τρόπο σκέψης του. Το καλοκαίρι που ακολούθησε αποφάσισα να δώσω εξετάσεις σε δραματικές σχολές, μέσα σε αυτές και η σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τα ίδια πράγματα ζητούσαν. Προετοιμάστηκα με έναν υπέροχο άνθρωπο, την Σοφία Κακαρελίδου. Πέρασα με την πρώτη”

Ο ρόλος του Κωνσταντή πώς κατέληξε σε σας;

“Η πρόταση έγινε από την Μιράντα Ρωστάντη, Casting Director της σειράς. Έπειτα από κάποια δοκιμαστικά, διαδικασία που όλοι περνάνε, πήρα τον ρόλο. Από την αρχή το κλίμα με την ομάδα που συναντήθηκα ήταν πάρα πολύ θετικό και η χημεία δυνατή. Μαζί με την Μιράντα γνώρισα τον Λευτέρη Χαρίτο, Την Μελίνα Τσαμπάνη και την Ντίνα Κάσσου. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν κάτι σε μένα, διάβασα κάποια επεισόδια και με συνεπήρε η πλοκή και η δομή των ρόλων. Σαν να διάβαζα σενάριο ταινίας. Θέλησα πολύ να είμαι μέρος αυτής της δουλείας που στόχο είχε να φέρει ξανά το κοινό πίσω στην Ελληνική τηλεόραση. Το θέλησα πολύ και πήρα τον ρόλο με το σπαθί μου”.

Φέτος με τις «Aγριες Μέλισσες» και τον χαρακτηριστικό ρόλο του σκληρού, πλούσιου παιδιού μπήκατε σε κάθε νοικοκυριό. Αυτό το αντιλαμβάνεστε στην καθημερινότητά σας;

“Όταν είσαι μέσα σε αυτό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα αντιλαμβάνεσαι αλλιώς. Δουλεύω συνέχεια, κάθε μέρα, λόγω γυρισμάτων και θεάτρου, οπότε πολλές φορές οι ρυθμοί μου είναι τέτοιοι που δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τι μέρα έχουμε. Και μετά με περιμένει διάβασμα και μελέτη στο σπίτι. Δεν έχω τηλεόραση οπότε αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι άμεσα. Το καταλαβαίνω στον δρόμο όμως. Εγώ βλέπω την σειρά από το ant1 web ετεροχρονισμένα. Ανελλιπώς. Σημειώνω, διορθώνω και παρατηρώ τον εαυτό μου. Είναι μέρος της δουλειάς μου και αυτό. Η καθημερινότητα μου άλλαξε ως προς τον ρυθμό της και τον όγκο δουλειάς. Η δουλεία αυτήν την περίοδο είναι αυτό που μονοπωλεί τον βασικό χρόνο που έχω”.

Πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε τις απαιτήσεις της επαγγελματικής σας ζωής με τις ανάγκες της προσωπικής σας ζωής;

“Εάν θες όλα γίνονται. Η δουλεία είναι δουλειά, όχι ζωή. Ευτυχώς κάνω αυτό που με γεμίζει,που γουστάρω και που επέλεξα. Η ζωή όμως είναι πάνω από την δουλειά. Και άλλο από την δουλειά. Τουλάχιστον αυτό λειτουργεί σε μένα.Βρίσκεις μια ισορροπία. Στην αρχή είναι δύσκολο πολύ, αλλά μέχρι να συνηθίσεις τον ρυθμό. Μετά βρίσκεις τρόπο να κάνεις τα πάντα. Βέβαια το 24ωρο δεν έχει παραπάνω ώρες αλλά τα συμπιέζεις όλα και κάπως γίνονται παράλληλα όλα, όρεξη να έχεις”.

Η σειρά έδωσε δημοφιλία σε πολλούς νέους ταλαντούχους ηθοποιούς που πάσχιζαν για ένα μεροκάματο στο θέατρο. Εσείς γνωρίσατε οικονομικές δυσκολίες όσα χρόνια εργάζεστε επαγγελματικά ως ηθοποιός; Χρειάστηκε να κάνετε κάποια παράλληλη δουλειά για να πληρώνετε τους λογαριασμούς;

“Είμαι άνθρωπος που δουλεύει από τα έντεκα του και έχει μάθει ότι η εργασία πρέπει να αμείβεται. Αυτό είναι αρχή μου. Σέβομαι πάρα πολύ τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσω. Μέχρι να δουλέψω στον χώρο φυσικά και έκανα άλλες δουλειές για να μπορώ να συντηρηθώ και να σπουδάζω παράλληλα χωρίς να επιβαρύνω κανέναν. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος από τα 21. Έχω περάσει από δυσκολίες, ναι. Και κάποιες φορές μεγάλες. Στον χώρο αυτόν γίνονται τέρατα. Ενστικτωδώς απέφυγα πολλά. Οι επιλογές μου πάντα συγκεκριμένες και προσεκτικές. Παράλληλη δουλεία όχι, δεν έκανα ποτέ. Γιατί τότε ο ‘ηθοποιός’ θα γινόταν χόμπι, κάτι που δεν με ενδιέφερε και δεν ήθελα να μου συμβεί. Επέλεξα να το κάνω επάγγελμα, όχι χόμπι. Και θέλω να ζω αξιοπρεπώς από αυτό που κάνω. Πάντα έκανα δουλειές για τις οποίες πληρωνόμουν. Δεν έκανα ποτέ επιλογές με βάση τα χρήματα όμως. Σίγουρα βέβαια έπρεπε η κάθε μου επιλογή να με συντηρεί οικονομικά, για να ζω σαν ενήλικας άνθρωπος. Ήθελα πάντα να αγαπώ την κάθε συνεργασία και να με πηγαίνει μόνο μπροστά. Αν κάνω κάτι με το οποίο δεν αισθάνομαι καλά ή ντρέπομαι για αυτήν την επιλογή μου αλλά παίρνω αρκετά χρήματα τι να το κάνω; Να τα φάω σε γιατρούς;”

Ο ρόλος του Κωνσταντή απαιτούσε κοντά μαλλιά και μουστάκι. Πόσο καιρό σας πήρε να συνηθίσετε το νέο σας look;

“Έναν ολόκληρο μήνα. Τις πρώτες 3-4 μέρες δεν κοιτάχτηκα καν σε καθρέφτη. Όταν το έκανα, έβλεπα έναν άνθρωπο που δεν ήξερα. Με είχα συνηθίσει με μούσια και σχεδόν μακριά μαλλιά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Δεν ήξερα αν μου αρέσει ή όχι. Ευτυχώς όμως μου λέγαν από την αρχή ‘ότι το νέο look μου πάει εξίσου”

Παίζετε στην πρώτη θεατρική δουλειά του Γιώργου Καπουτζίδη στο θέατρο. Ποιον ρόλο κρατάτε και πώς έγινε η πρόταση για τη συμμετοχή σας;

“Είμαι ο Μιχάλης. Ο μεγάλος έρωτας της Νατάσας η οποία παντρεύεται αύριο. Και έρχομαι να τα κάνω όλα μαντάρα. Σε αυτήν την δουλειά όλο το cast έγινε από επιλογή βιογραφικών. Δοκιμάστηκε ο καθένας στους ρόλους που ταίριαζε με βάση το κείμενο και ο έτσι Γιώργος κατέληξε στον κάθε έναν από εμάς”.

Δεν ξέρω αν είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι γράφετε σενάρια και έχετε ανεβάσει δικές σας παραστάσεις στα Χανιά. Σκέφτεστε να το επιχειρήσετε και στην Αθήνα;

“Δεν είναι, αλλά χαίρομαι πολύ που θα γίνει! Είναι αυτό που θα κάνω. Είναι συνέχεια στο μυαλό μου και στα μελλοντικά μου σχέδια. Και κάποια στιγμή θα τα δω στο θέατρο που έχω σκεφτεί. Με το καστ που έχω οραματιστεί. Έχω γράψει τρία έργα, κωμωδίες, τα δύο ήδη παρουσιάστηκαν στην Κρήτη, όχι μόνο στα Χανιά, και αγκαλιάστηκαν με τόση αγάπη που πραγματικά δεν το πίστευα. Σοκαρίστηκα. Το crash test το πέρασαν και αυτά και εγώ. Ο κόσμος τα απογείωσε με την παρουσία και την κριτική του. Γεμίζαμε θέατρα και ένοιωθα τόσο μικρός μπροστά σε όλο αυτό το κύμα. Αλλά και τόσο χαρούμενος και δυνατός γιατί δεν με ήξερε κανείς, ούτε το έργο που θα έβλεπε. Άγνωστο κείμενο, αγνώστου. Έζησα ανεπανάληπτες στιγμές και τόσο έντονα συναισθήματα που θα θυμάμαι για πάντα, όσα χρόνια και να περάσουν. Αυτό θέλω να συμβεί και στην Αθήνα. Ο κόσμος δεν διαφέρει από την επαρχία σε πόλη”.

Η δική σας οικογένεια είναι μια μοντέρνα απεικόνιση της πάλαι ποτέ πυρηνικής οικογένειας. Είστε παιδί διαζευγμένων γονιών που ξαναπαντρεύτηκαν και προστέθηκαν νέα μέλη. Πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί μέσα σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον; Και, κυρίως, πώς ήταν τα Χριστούγεννά σας;

“Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οικογένεια είναι αυτοί που έχεις στην καρδιά σου, αυτοί που είναι εκεί που χτυπά η καρδιά σου, αυτοί για τους οποίους χτυπά η καρδιά σου. Δεν πιστεύω σε κανένα μοτίβο και πόσο μάλλον σε κάποιο πρότυπο. Ούτε μοντέρνα εκδοχή ούτε παλαιά υπάρχει.

Υπάρχει το ‘οικογένεια’ σκέτο. Το μόνο πρότυπο που πιστεύω είναι ο σεβασμός και η αγάπη ανάμεσα στα μέλη της. Πάντα μένω με μια απορία και νοιώθω από άλλον πλανήτη όταν ακούω για τις εκτός του mainstream σχήματος οικογένειες το εξής: Τα παιδιά μεγαλώνουν φυσιολογικά σε τέτοιες οικογένειες; Όχι, μεγαλώνουν με μηχανική υποστήριξη. Μα είναι δυνατόν στο 2019; Τι ερώτηση είναι αυτή; Και τι σημαίνει το φυσιολογικά; Χώρισαν οι γονείς μου από πολύ νωρίς. Δεν τους γνώρισα μαζί. Είμαι πολύ τυχερός. Γιατί σημαίνει ότι μαζί δεν θα ήταν καλά. Άρα δεν έζησα αυτήν την παρακμή και παραίτηση που άλλα παιδιά βιώνουν. Είχα την τεράστια τύχη επίσης να αποκτήσω τρία αδέρφια από τους δεύτερους γάμους τους που αγαπώ πιο πάνω και από μένα. Όπως και το να ζήσω εμπειρίες που με έκαναν να καταλάβω πολλά για την φύση του ανθρώπου και για μένα τον ίδιο φυσικά. Γίνεσαι πιο μάγκας αν θες.

Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι παντού, να γίνεσαι ανεξάρτητος, να βρίσκεις τον δικό σου δρόμο, να χτίζεις τοίχους, να ρίχνεις τοίχους, να εμπιστεύεσαι, να διαβάζεις σημάδια που άλλοι δεν βλέπουν καν, να είσαι πιο ανοιχτός εγκεφαλικά, να σε ακούς. Γιατί ο πυρήνας της οικογένειας μεγαλώνει. Αυτό είναι που εγώ γνώρισα και με βάση αυτό έχω τις αρχές που έχω σήμερα. Και ευχαριστώ τον όποιον συνέβαλλε. Γιατί πήρα τόσα και τόσα.Πολλά Χριστούγεννα ήταν μοναχικά. Όπως και πολλά δεν ήξερα με ποιόν να τα περάσω, γιατί με όλους μαζί ταυτόχρονα δεν γινόταν”

Η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνισή σας λειτούργησε θετικά ή αρνητικά στις πρώτες σας δουλειές;

“Ευχαριστώ πολύ για το κομπλιμέντο. Πάντα έπαιρνα ρόλους που μου ταίριαζαν εμφανισιακά και υποκριτικά . Ποτέ δεν αποκλείστηκα από κάποια δουλειά λόγω εμφάνισης. Αλλά ούτε και πήρα κάποια λόγω εμφάνισης και μόνο. Οπότε ό,τι πήρα το πήρα με την αξία μου γιατί δοκιμάστηκα και ήμουν η καλύτερη επιλογή για την θέση εκείνη από τους εκάστοτε υποψήφιους”

Πόσες φορές σας φωνάζουν Κωνσταντή στον δρόμο; Πόσο αυξήθηκαν οι followers σας στο Instagram με τον ρόλο στις «Αγριες Μέλισσες» και ποιο είναι το πιο ακραίο μήνυμα που έχετε λάβει;

“Με φωνάζουν πολύ συχνά. Από εκεί καταλαβαίνω ότι η δουλειά αυτή έχει αγγίξει τον κόσμο. Και ότι οι κόποι, η αφοσίωση, η αγάπη όλων μας που την απαρτίζουμε, έπιασαν τόπο. Όταν σε φωνάζουν με το όνομα του ρόλου σου σημαίνει ότι η σειρά αυτή έχει γίνει καθημερινότητα αγαπημένη. Ο στόχος που είδα ότι είχε η ομάδα που γνώρισα όταν με φώναξαν από το κανάλι, πέτυχε. Έδωσε κάτι αληθινό που δεν κοροιδεύει τον θεατή ούτε υποβιβάζει την νοημοσύνη του. Τον έφερε πίσω. Είδα απότομη και μεγάλη αύξηση η αλήθεια είναι. Κουλό μήνυμα δεν έχω λάβει. Δεν εκπλήσσομαι εύκολα κιόλας. Έχω λάβει πάρα πολλά όμορφα και συγκινητικά μηνύματα. Ένα πραγματικά μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για όλα αυτά. Και το λέω ειλικρινά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου”.

Πρωτο θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook