Γιαμαρέλλου: Υπάρχουν σκέψεις για τοπικά lockdown – Τι είπε για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

γιαμαρέλλου-υπάρχουν-σκέψεις-για-τοπ-1244869

Την ανησυχία των επιστημόνων για την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, εξέφρασε, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν σκέψεις για τοπικά lockdown, αν χρειαστεί.

«Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Λένε ότι μεταδίδεται πενήντα με εβδομήντα φορές πιο γρήγορα. Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου και συνέχισε:

«Δεν είναι εμβολιασμένο το 70 – 80% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο ευάλωτο στην ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) . Το ερώτημα είναι η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται πιο γρήγορα; Κάνει και χειρότερη νόσηση; Οι εκτιμήσεις από τη Μ. Βρετανία λένε ότι δεν είναι πιο λοιμογόνος. Προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους, κάτω των 25 ετών. Προσβάλλει τους ανεμβολίαστους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Αν είσαι νέος θα κάνεις συμπτώματα πολύ ελαφρύτερα από τον γνωστό μας κορονοϊό. Δεν θα κάνεις δύσπνοια ή πόνο στο θώρακα. Κάνει ελαφρότερη κλινική εικόνα, που θυμίζει τις ιώσεις που συνήθως παθαίνουμε τους χειμώνες».

Πώς θα προφυλαχθούμε

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γιαμαρέλλου, δεν έχουν περιγραφεί θάνατοι από αυτό το στέλεχος σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όπως π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία και τα ΗΑΕ.

Στο Ισραήλ το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι.« Άρα; Τα εμβόλια μας καλύπτουν; Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτά είναι πολύ ελαφρά κρούσματα, δεν οδηγούν στο νοσοκομείο. Κάποιοι -ακόμα περισσότεροι πια- το περνούν έως και ασυμπτωματικά. Εκείνο που θέλουμε είναι να πάνε να εμβολιαστούν», είπε.

Η ίδια χαρακτήρισε παρήγορο το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς θανάτους.

«Ακούστηκε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούνται στους εμβολιασμένους. Αυτό είναι αστείο. Η μετάλλαξη γίνεται σε έμβιο οργανισμό. Όταν λοιπόν προσβάλλει τον άνθρωπο, κάνει τις αντιγραφές του, κάνει κάποιο λάθος στις αντιγραφές αυτές και κάνει μετάλλαξη. Τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός», είπε η καθηγήτρια.

Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών η κ. Γιαμαρέλου είπε ότι «θέλουμε το εμβόλιο στα μικρότερα παιδιά γιατί γίνονται φορείς του ιού. Αν δεν το κάνουμε αυτό, το 90% του ιού στη χώρα μας το καλοκαίρι θα είναι το στέλεχος Δ». Και όπως τόνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας «υπάρχουν σκέψεις για μικρά τοπικά lockdowns στο τραπέζι».

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook