Για σκι στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ | Photos

για-σκι-στο-χιονοδρομικό-καλαβρύτων-ο-815256

Το θωρακισμένο όχημα τύπου suv έχει σταματήσει λίγα μέτρα από την είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα. Η συνοδεία από ένα περιπολικό της αστυνομίας μαρτυρά πως ο επισκέπτης είναι «πολύ σημαντικό πρόσωπο». Το χιόνι που έχει πέσει τις προηγούμενες ημέρες αλλά και το νέο γεμίζει με μεγάλες προσδοκίες τους λάτρεις του χειμερινού σπορ.

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα που θεωρείται από τους πλέον δεινούς σκιέρ. Όποτε βρίσκει ελεύθερο χρόνο πάντα επισκέπτεται το χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα για να απολαύσει το αγαπημένο του σπορ.

«Το βουνό εδώ στα Καλάβρυτα έχει πολύ καλή ποιότητα χιονιού το οποίο προτιμά ο Αμερικανός πρέσβης ενώ όπως μας έχει εκμυστηρευτεί του θυμίζει και το βουνό που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του στην Αμερική», θα πει στο ΘΕΜΑ ο διαχειριστής του χιονοδρομικού κέντρου κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος.

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ διπλωμάτης καριέρας με βαθμό πληρεξούσιου υπουργού, ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016. Η αποκάλυψη για το αγαπημένο του χειμερινό σπορ έγινε τον Φεβρουάριο του 2017 όταν εμφανίστηκε με την σύζυγό του στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου στην Αρκαδία. Η κυρία Μαίρη Πάιατ κέρασε μάλιστα χειροποίητα σοκολατάκια τους υπεύθυνους του χιονοδρομικού, όπως μας πληροφορούσαν τότε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης ενθουσιασμένος από το χιονοδρομικό μιλώντας σε θαμώνες αλλά και στους διαχειριστές του χιονοδρομικού κέντρου είχε πει: «Το βουνό είναι υπέροχο, τα δέντρα μοναδικά. Η Αρκαδία είναι μαγευτική.

Το καλοκαίρι πρέπει να είναι πανέμορφα εδώ». Ο ίδιος είχε φροντίσει να ανεβάσει και δυο φωτογραφίες από το χιονοδρομικό στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter γράφοντας μεταξύ άλλων ότι πολλοί ελληνοαμερικανοί φίλοι του έχουν καταγωγή από την Αρκαδία.

Ο κ. Πάιατ εκτός από το χιονοδρομικό του Μαινάλου έχει επισκεφτεί τις χιονοδρομικές πίστες του Καϊμακτσαλάν και φυσικά των Καλαβρύτων, εκεί που βρέθηκε και πριν από μερικές ημέρες.

Μαζί με τον διαχειριστή του χιονοδρομικού κέντρου κ. Σπυρόπουλο απόλαυσαν το χιόνι και το σκι. Ο κ. Σπυρόπουλος αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρέσβης έχει μεγάλες αντοχές και δεν συνηθίζει να κάνει σκι στις «εύκολες» πίστες. Ενώ εκτός από τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο επισκέπτεται συχνά και ο πρέσβης της Γερμανίας κ. Γενς Πλότνερ.

«Ο κ. Τζέφρι Παϊατ έχει ξεκινήσει να έρχεται από πέρυσι στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Όπως μου έχει πει το τοπίο του θυμίζει αρκετά το βουνό που έχει κοντά στο σπίτι του στην Αμερική. Την πρώτη φορά είχε έρθει με την οικογένειά του, αλλά τώρα κάποιες φορές έρχεται και μόνος του. Ο Αμερικανός πρέσβης έχει μεγάλες αντοχές και καμιά φορά που κάνουμε μαζί με βγάζει εκτός. Έρχεται από τις 9 το πρωί και φεύγει γύρω στις 4 το απόγευμα και κάνει στις δύσκολες πίστες ή στο εκτός πίστας του βουνού» επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο κ. Τζέφρι Πάϊατ λατρεύει την κλίση του βουνού ενώ οι επισκέψεις του στο χιονοδρομικό δεν έχουν συγκεκριμένες ημέρες αφού αυτές εξαρτώνται από το πρόγραμμά του. «Μπορεί να έρθει και Σαββατοκύριακο αλλά μπορεί να έρθει και καθημερινή, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που έχει. Σχεδόν πάντα μας τηλεφωνεί για να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες και το χιόνι, ενώ όπως μου έχει πει η καλή ποιότητα χιονιού που έχει το χιονοδρομικό είναι κάτι που τον ενθαρρύνει να έρχεται έστω και αν αυτό είναι αυθημερόν» λέει ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο Αμερικανός πρέσβης εκτός από δεινός σκιέρ είναι και αρκετά καλός στην ποδηλασία. Τον Μάρτιο του 2018 είχε συμμετάσχει μαζί με υπαλλήλους από την αμερικάνικη πρεσβεία στον 41ο αγώνα Ποδηλατικού Δρόμου Θυσίας που ξεκινούσε από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας και κατέληγε στην πλατεία Καλαβρύτων.

Ο κ. Τζέφρι Παϊατ εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1989.

Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν οικονομικός αξιωματούχος και υποπρόξενος στην Τεγουσιγάλπα της Ονδούρας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου υπηρέτησε από το 1992 μέχρι το 1994. Επιστρέφοντας για λίγα χρόνια στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα χρημάτισε βοηθός προσωπικού στον βοηθό γενικό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική (1994). Τα καθήκοντά του στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνουν τη θέση του διευθυντή προσωπικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λατινική Αμερική (1996-97) και του ειδικού βοηθού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (1995-96). Από το 1997 ως το 1999 υπήρξε διευθυντής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πολιτικά επαρχία του Πακιστάν.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε στο αμερικανικό γενικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, διευθύνοντας τον έλεγχο του διαλόγου για το εμπόριο και τις εξαγωγές με την Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Από το 2002 ως το 2007 ο κ. Πάιατ υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, αρχικά ως σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2006 ως υπαρχηγός της αποστολής. Από τον Μάιο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Πάιτ διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, όντας επικεφαλής της νέας γεωγραφικής διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και βοήθησε στη διαχείριση των σχέσεων των ΗΠΑ σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Καζακστάν ως τον Ινδικό Ωκεανό. Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Μάιο του 2010 υπήρξε βοηθός επικεφαλής στην αποστολή των ΗΠΑ των Διεθνών Οργανώσεων στη Βιέννη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Την 30ή Ιουλίου του 2013, ορκίστηκε όγδοος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Εκεί, η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο όπου η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε, αφού η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στο ρωσικό κράτος. Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ επέλεξε έναν ενεργό ρόλο με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στηρίζοντας τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν. Από το καλοκαίρι του 2016, η 28χρονη καριέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί στην Ελλάδα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook