Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα rapid test και self test και ποιοι την «γλιτώνουν»

για-ποιους-είναι-υποχρεωτικά-τα-rapid-test-και-sel-1259540

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπουργείο Υγείας για την υποχρέωση τεστ κορονοϊού των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό. Στους εργαζόμενους το κόστος κάλυψης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας τονίζει σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 τα εξής:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Παράλληλα, πέραν των διευκρινήσεων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας υπόχρεοι self test είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα, δωρεάν self test με την χρήση προσωπικού ΑΜΚΑ είναι:

Εκπαίδευση

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας self-test, είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), τους φοιτητές που κάνουν πρακτική, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό. Οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να υποβληθούν σε έλεγχο έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στα σχολεία και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφορμα self-testing.gov.gr.

Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας self-test, είναι υποχρεωτικός για τους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της Εργάνης. Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εργαζόμενοι Δημοσίου Τομέα

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μία φορά την εβδομάδα και το αποτέλεσμα του πρέπει να δηλώνεται στην πλατφορμα της απογραφής. Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο στον δικαιούχο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (Π.Α.Μ.Κ.Α.) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Υπόχρεοι self test είναι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Προσοχή όμως. Ακόμα και εάν κάποιος έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό του θα πρέπει να προχωράει σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μέχρι και 14 μέρες μετά.

dikaiologitika.gr

One thought on “Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα rapid test και self test και ποιοι την «γλιτώνουν»

  1. Για αυτούς που έχουν νοσησει και έχουν πράσινο πιστοποιητικο πάνε παντού ταξιδεύουν δεν έχει γίνει λόγος ου πρέπει κάνουν rapid για να δουλεψουν. Που πάνε τα 4 δεν ξέρουν. Παράνοια…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook