Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: Αμφιβολίες για το αν ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα

γερμανικές-μυστικές-υπηρεσίες-αμφιβ-1033679

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το SPIEGEL, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) πραγματοποίησε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα με όλους τους συνεργάτες του δικτύου μυστικών υπηρεσιών «Five Eyes», το οποίο περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε έγκυρη έκθεση για το ζήτημα. Καμία από τις μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Προηγουμένως, το NDR είχε ήδη εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τις εκθέσεις που παρουσίασαν οι «Five Eyes», σύμφωνα με τις οποίες επικρίνεται η Κίνα έντονα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια στοχευμένη ψευδής αναφορά .

Ο Πομπέο είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι είδε «συντριπτικά στοιχεία» σχετικά με την έκθεση του εργαστηρίου. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είχε εκφράσει υποθέσεις για το θέμα .

Σε σημείωμα προς τη Γραμματέα Άμυνας Άννγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αξιολογήθηκαν ω«υπολογισμένη εκτροπή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη εργαστηριακή θεωρία για να «αποσπάσει την προσοχή όλων από τα λάθη του και να κατευθύνει τον αμερικανικό θυμό προς την Κίνα», αναφερόταν στον εμπιστευτικό φάκελο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό το Sars-CoV-2 να έχει μεταδοθεί σε ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω άλλου ζώου και μέσω του εμπορίου άγριας ζωής. Ως εκ τούτου, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο άγριων ζώων με νέο νόμο το Μάρτιο.

Τέσσερις έως έξι εβδομάδες καθυστέρηση στην καταπολέμηση του Covid-19

Σύμφωνα με το BND, η Κίνα παρότρυνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να καθυστερήσει μια παγκόσμια προειδοποίηση μετά το ξέσπασμα του ιού, όταν ήταν στο πικ του. Στις 21 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping ζήτησε από τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, να κρατήσει πίσω πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να καθυστερήσει μια προειδοποίηση πανδημίας.

Το BND εκτιμά ότι η πολιτική πληροφοριών της Κίνας έχει χάσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες για την καταπολέμηση του ιού παγκοσμίως.

Πηγή: Der Spiegel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook