Γερμανικές εκλογές: Ποιος θα γίνει… η νέα Μέρκελ;

γερμανικές-εκλογές-ποιος-θα-γίνει-η-ν-1247687

Με το τέλος του καλοκαιριού, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί πολίτες θα κληθούν στις κάλπες να αναδείξουν την νέα κυβέρνησή τους.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση και πιθανώς θα κληθούν να συγκυβερνήσουν 2 ή και 3 κόμματα.

Μάλιστα σε κάποιες δημοσκοπήσεις το κόμμα των Πρασίνων είχε προβάδισμα, καθώς ο χρισμένος διάδοχος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Αrmin Laschet, με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, φαινόταν να είναι κατώτερος των προσδοκιών σε σύγκριση με την καγκελάριο Μέρκελ. Ωστόσο το κόμμα τον τελευταίο καιρό φαίνεται να «κερδίζει» έδαφος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα του Guardian στις 04/07/2021 το CDU προηγείται κατά 8 μονάδες του κόμματος των Πρασίνων, με τους Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται στο 28% έναντι των Πρασίνων που βρίσκονται περίπου στο 20%.

Αντίθετα, στο πρώτο μισό του Μαϊου το κόμμα των Πρασίνων προπορευόταν του CDU κατά μία με δύο μονάδες, δηλαδή το κόμμα της Μπέρμποκ κυμαινόταν στο 25-26% και το κόμμα του Λάσετ ήταν στο 24%.

Λίγα λόγια για τους υποψήφιους Καγκελάριους

Armin Laschet / Kόμμα Χριστιανοδημοκρατικών(CDU)

Για την Άνγκελα Μέρκελ, η επιλογή του Laschet, ο οποίος είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας, ήταν μία δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ακολουθήσει. Η δημοφιλία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών από τον Φεβρουάριο είχε παρουσιάσει δημοσκοπική κάμψη που επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Laschet ως υποψήφιος καγκελάριος τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα το κόμμα τον Απρίλιο, έπεσε περίπου στο 27% σε σχέση με το 34%που κινούνταν την αρχή του έτους. Το CDU θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα κόμματα στην ιστορία της Γερμανίας, μένοντας εκτός κυβέρνησης για 20 από τα 72 χρόνια της δημοκρατίας.

Annalena Baerbock/Κόμμα των Πρασίνων

Οι Πράσινοι της Γερμανίας είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη από ό, τι παρόμοια κόμματα σε άλλες χώρες. Η 45χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ είναι συμπρόεδρος του κόμματος Συμμαχίας του ’90/Πράσινοι μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Λόγω του αντιπροσωπευτικού εκλογικού συστήματος της Γερμανίας, συνήθως έχουν ένα σημαντικό τμήμα εδρών στην γερμανική βουλή. Μεταξύ 1998 και 2005 ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με το SPD του Gerhard Schröder.

Olaf Scholz/ Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών(SPD)

Το SPD είναι το παραδοσιακό κόμμα της αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς στο πολιτικό στερέωμα της Γερμανίας. Είναι το μόνο κόμμα, εκτός από το CDU, που έχει αναδείξει καγκελάριο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, αλλά όπως και πολλά από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έχει «πέσει» σε παρακμή. Ο Olaf Scholz είναι επί του παρόντος αναπληρωτής και υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ.

Christian Lindner/ Kόμμα των Φιλελευθέρων(FDP)

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ή το FPD είναι ένα μικρό φιλελεύθερο κόμμα της κεντροδεξιάς. Eίναι λιγότερο συντηρητικό από το CDU και προτιμά στην οικονομία ένα πιο φιλελευθερο μοντέλο από το κόμμα του SPD. Ο 42χρονος πρόεδρος του κόμματος και πρώην Γενικός Γραμματέας του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ γνωρίζει ότι το κόμμα του έχει συνήθως το ρόλο του «μπαλαντέρ» ανάμεσα σε δύο μεγαλύτερα κόμματα διακυβέρνησης.

Η πιο πρόσφατη συμμαχία ήταν με το κόμμα της Μέρκελ την περίοδο 2009-2013.

Η πιθανή κυβερνητική συμμαχία της «Τζαμάϊκα»

Oι γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές συνήθως ονοματίζουν τους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, όπως το GroKo για τον «μεγάλο συνασπισμό» των CDU και SPD. Μία πιθανή, λοιπόν, μελλοντική κυβερνητική συμμαχία είναι η «Τζαμάϊκα»,όπως λέγεται, δηλαδή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών με τους Πράσινους.

Με τα χρώματα των αντίστοιχων κομμάτων να προσομοιάζουν αυτά της σημαίας της εν λόγω χώρας, δηλαδή πράσινο για το κόμμα της Μπέρμποκ και μαύρο για το κόμμα του Λάσετ να προκύπτει αυτό το όνομα της νέας πιθανής πολιτικής συμμαχίας.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook