Γερμανία: Yψηλές τιμές πρώτων υλών και μεταφορικών μπορεί να αυξήσουν το κόστος του σοκολατένιου κούνελου για το Πάσχα

Οι περιορισμένες προμήθειες εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και του κακάο, καθώς και τα παγκόσμια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή σοκολατένιων κουνελιών για το Πάσχα, προειδοποίησαν σήμερα οι ζαχαροπλάστες της Γερμανίας.

«Η αγορά σημαντικών πρώτων υλών έχει αδειάσει, μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού δεν λειτουργούν πια», δήλωσε ο Κάρστεν Μπέρνοθ, επικεφαλής της Ένωσης Ζαχαροπλαστών της Γερμανίας (BDSI).

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο εν όψει των αναγκών για το Πάσχα, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή των σοκολατένιων κουνελιών, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε σημαντικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφοράς», σημείωσε.

Οι ζαχαροπλάστες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις υψηλές τιμές – σε παγκόσμιο επίπεδο – αγαθών, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη, το γάλα σε σκόνη, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο. Η φτωχή συγκομιδή σε ορισμένες περιοχές του κόσμου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ειδικά στην Ασία, έχουν ωθήσει τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. Η πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει επίσης τη γερμανική βιομηχανία, ανέφερε ο Μπέρνοθ.

Στα οικονομικά βάρη ήρθε να προστεθεί και το αυξανόμενο κόστος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Πάντως οι ζαχαροπλάστες στη Γερμανία κατάφεραν το 2021 να αυξήσουν την παραγωγή τους – συμπεριλαμβανομένων και των αλμυρών σνακ – κατά 1,3% σε περίπου 3,9 εκατομμύρια τόνους, παρά τον αντίκτυπο που είχε το λοκντάουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, εξαιτίας του οποίου συρρικνώθηκαν οι πωλήσεις.

Ειδικότερα, η παραγωγή προϊόντων σοκολάτας αυξήθηκε το 2021 κατά 2,7% σε περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους, με την αξία τους να υπολογίζεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (+5,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων ζημιών από την κακοκαιρία στον Δήμο Πλατανιά
Επόμενο άρθροΟ Ολυμπιακός «έδεσε» τον Πέδρο Μαρτίνς ως το 2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ