Γερμανία: Πώς έγινε η ληστεία του αιώνα – Οι δράστες και τα κοσμήματα που δεν βρέθηκαν ποτέ

γερμανία-πώς-έγινε-η-ληστεία-του-αιώνα-1368836

Πρόκειται για μια από τις ληστείες που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία. Διαδραματίστηκε το 2019 σε ένα ιστορικό παλάτι και χρειάστηκαν μόλις εννέα δυνατά χτυπήματα με τσεκούρι ώστε να σπάσει η γυάλινη θήκη στο ιστορικό Green Vault της Δρέσδης. Μόλις αυτό έγινε, οι άνθρωποι που βρίσκονταν πίσω από τις μάσκες άρπαξαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας και τράπηκαν σε φυγή.

Οι άνδρες που κατηγορούνται για μια από τις μεγαλύτερες κλοπές κοσμημάτων δικάζονται στη Γερμανία. Ωστόσο το τι απέγινε ο θησαυρός που αφαίρεσαν από το μουσείο παραμένει άγνωστο ακόμα και σήμερα. Τα πολύτιμα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Green Vault ήταν αξίας τουλάχιστον 113 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα κούμπωμα καπέλου της δεκαετίας του 1780 διακοσμημένο με 15 μεγάλα και περισσότερα από 100 μικρά διαμάντια, καθώς και ένα σπαθί 98 εκατοστών και μια θήκη, που μαζί περιείχαν περισσότερα από 800 διαμάντια.

Για διάστημα πολλών μηνών, το Green Vault παρέμεινε κλειστό εξαιτίας της έρευνας που πραγματοποιούνταν και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όταν άνοιξε ξανά τον Μάιο του 2020, η βιτρίνα που διαρρήχθηκε επισκευάστηκε αλλά έμεινε σκόπιμα άδεια.

Ούτε ίχνος πίσω τους

Είναι χαρακτηριστικό πως προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη πίσω τους, οι ληστές ψέκασαν το δωμάτιο με πυροσβεστική σκόνη για να καλύψουν ό,τι θα μπορούσε να τους προδώσει. Αξιωματούχος της αστυνομίας υπογράμμισε πως αυτό που συμβαίνει συχνά, είναι οι δράστες να ξεφορτώνονται τα γάντια και τα άλλα πράγματα, αλλά να ξεχνούν να πετάξουν τα παπούτσια τους.

Οι Αρχές τότε είχαν επισημάνει πως οι δράστες διέφυγαν από τη σκηνή με το Audi και πως, μόλις 13 λεπτά αφότου η κάμερα CCTV κατέγραψε τις πρώτες εικόνες τους να μπαίνουν στο θησαυροφυλάκιο, το αυτοκίνητο της συμμορίας είχε εγκαταλειφθεί και πυρποληθεί σε ένα υπόγειο γκαράζ περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά. Η αστυνομία συνέδεσε το αυτοκίνητο με τη ληστεία σχεδόν αμέσως.

Σημειώνεται ότι μάρτυρες της ληστείας ήταν το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου που είδε το περιστατικό να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους, χωρίς ωστόσο να επέμβουν. Τον Μάρτιο του 2020 η Εισαγγελία της Σαξονίας δήλωσε πως διερευνούσε τέσσερα μέλη του προσωπικού ασφαλείας από το μουσείο. Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του εισαγγελέα είπε στο CNN ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι υποβλήθηκε ποινική μήνυση εναντίον δύο φρουρών από ιδιώτη, με τον ισχυρισμό ότι «δεν αντέδρασαν επαρκώς και δεν απέτρεψαν τη ληστεία».

Τι συνέβη με τα κοσμήματα;

Αυτό που δεν έχει μέχρι σήμερα διευκρινιστεί είναι το τι έγινε με τα κοσμήματα που εκλάπησαν εκείνη την ημέρα. Αξιωματούχοι της ασφάλειας τονίζουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που οι επιμελητές του μουσείου φοβήθηκαν περισσότερο: πως τα κλεμμένα αντικείμενα έχουν αποσυναρμολογηθεί, οι πολύτιμοι λίθοι κόπηκαν και τα πολύτιμα μέταλλα έχουν λιώσει.

«Όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση» είπε ένας εξ αυτών. «Είναι πολύ σπάνιο οι άνθρωποι που έκλεψαν αυτά τα αντικείμενα, να τα αποσυναρμολόγησαν κιόλας. Θα υπάρχει ένα δίκτυο και γι’ αυτό η αστυνομία θα ψάξει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να δείχνει δεσμούς μεταξύ των 6 ατόμων που θα δικαστούν σύντομα».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook