Γερμανία: Διαδήλωση και συλλήψεις έξω από τη Βουλή – Εγκρίθηκε το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

γερμανία-διαδήλωση-και-συλλήψεις-έξω-1210090

Περίπου 8.000 άτομα διαδήλωσαν έξω από την Bundestag χωρίς μάσκες και αποστάσεις – Η Βουλή είπε «ναι» στην αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός εβδομάδος

Διαδήλωση έξω από την Bundestag διοργανώθηκε με τη συμμετοχή περίπου 8.000 ατόμων, αρνητών του κορονοϊού, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» που προβλέπει την αυτόματη επιβολή περιοριστικών μέτρων, όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους, εντός επτά ημερών.

Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει στη διαδήλωση, καθώς οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ήδη, έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται εκτός του χώρου που έχει οριστεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αν η διαδήλωση δεν καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, θα πρέπει να διαλυθεί.

Ψηφίστηκε το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Πάντως το «φρένο έκτακτης ανάγκης» υπερψηφίστηκε από 342 βουλευτές. Επίσης, 250 βουλευτές ψήφισαν αρνητικά και 64 απείχαν. Αύριο η ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (22:00-5:00), η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα «click & collect», ενεργοποιούνται όταν ο δείκτης υπερβεί το 100, ενώ εάν ξεπεράσει και το όριο των 165 κρουσμάτων, η λειτουργία των σχολείων γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση.

Η ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη για να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων, όσον αφορά στην επιβολή μέτρων.

berlin2

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχάους έκανε λόγο για ψήφο που αφορά τις ζωές των ανθρώπων. «Υπερψηφίστε για τη ζωή μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισήμανε ότι «φρένο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να φρενάρουμε από πιο νωρίς και όχι όταν πλέον είναι πολύ αργά».

Αντιδράσεις από τους Φιλελεύθερους και το AfD

Αντιδράσεις υπήρξαν από τους Φιλελεύθερους του FDP που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να δείχνει την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ προανήγγειλε προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Την αντίθεσή του με το μέτρο εξέφρασε και το ακροδεξιό AfD που υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

berlin3

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook