Γεωργαντάς: Δεν μπορεί να είναι ασφαλής όποιος έχει κάνει το εμβόλιο πριν από έναν χρόνο

γεωργαντάς-δεν-μπορεί-να-είναι-ασφαλή-1266319

Για τον εμβολιασμό και τον χρόνο που έχει περάσει από τη δεύτερη δόση του εμβολίου μίλησε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όταν ρωτήθηκε εάν τίθεται θέμα ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε πως είναι μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα που έχει ξεκινήσει.

«Να τρέξει να κάνει την τρίτη δόση»

«Θεωρώ ότι κάποια στιγμή αυτό θα προσδιοριστεί. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι προστατευμένος και ασφαλής αυτός που έκανε το εμβόλιο, για παράδειγμα, πριν από έναν χρόνο, οπότε αφενός είναι πολύ καλό για κάποιον να τρέξει να κάνει την τρίτη δόση, από την άλλη το επόμενο διάστημα, η επιστημονική κοινότητα θα βάλει και το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου.

Είμαστε ήδη στους 380.000 πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση, πρόσθεσε, κάποιοι συμπληρώνουν τώρα το εξάμηνό τους, κάποιοι ίσως δεν το έχουν δει με μεγάλη προτεραιότητα, αλλά πρέπει. «Το εξάμηνο είναι ένας ασφαλής χρόνος, αλλά μετά, επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο είναι καλό να προστατευτούμε. Το αισιόδοξο που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην πρώτη δόση. Εχθές έκαναν την πρώτη δόση 9200 συμπολίτες μας όταν την περασμένη εβδομάδα ήταν 5000», τόνισε.

Για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις

Όσο αφορά στους ελέγχους που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι επιχειρηματίες για την είσοδο των πελατών, ο κ. Γεωργαντάς, είπε ότι η μόνη ένσταση που προβάλλεται από τους ανθρώπους που έχουν την υποχρέωση να κάνουν τον έλεγχο, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, είναι η δυσκολία τους να κάνουν ταυτοπροσωπία προσώπων.

Σε σχέση με την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη και μπορεί κανείς να δει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού που του επιδεικνύεται, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως είναι πάρα πολύ απλή και δεν έχει εισπράξει σχετικά παράπονα. «Ακούω κάποιες αιτιάσεις ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να ζητάνε από τον πολίτη να επιδείξουν κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είναι οι ίδιοι. Να θυμίσω ότι εδώ και χρόνια υπάρχει η απαγόρευση στους καταστηματάρχες εστίασης να πωλούν αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Αυτό έδινε το δικαίωμα στους ίδιους και οι ευσυνείδητοι το έπρατταν, όταν είχαν αμφιβολία για την ηλικία του πολίτη που ζητούσε αλκοόλ, να ζητήσουν την ταυτότητά του, για να επιβεβαιώσουν ότι όντως ήταν πάνω από 18 ετών. Ζούμε μια κατάσταση δύσκολη, που πρέπει να την διαχειριστούμε όλοι, ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος ότι τηρούνται τα μέτρα που κάθε κυβέρνηση αποφασίζει», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Οι υπουργικές αποφάσεις δίνουν αυτό το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι μπορούν να κάνουν τον έλεγχο, επεσήμανε. «Πάνω απ’ όλα το να κάνουμε τα rapid test είναι για την προστασία την δική μας, να δούμε αν νοσούμε ή όχι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας ή τους συναδέλφους μας. Από την στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να κάνουν τα τεστ και να τα επιδεικνύουν όπου προβλέπεται».

Για το περιστατικό στην Καλαμπάκα

Σε σχέση με τους ελέγχους από την πλευρά της πολιτείας, σημείωσε πως οι αρμόδιοι ελεγκτικοί οργανισμοί πραγματοποιούν πάρα πολλούς ελέγχους για να δουν ότι γίνονται οι διαδικασίες όπως προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς κάποια παρατυπία ή πλαστογραφία. «Μόνο το προηγούμενο Σάββατο στους ελέγχους που έγιναν, εκτός από πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, διατάχθηκε η αναστολή λειτουργίας 22 καταστημάτων». Όσο αφορά το κατάστημα εστίασης στην Καλαμπάκα, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε πως έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά

Τέλος, αναφορικά με τις υποθέσεις των πλαστών πιστοποιητικών, ο κ. Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή διασταυρώνοντας τα στοιχεία να εντοπιστούν ύποπτες για παραβατική συμπεριφορά κινήσεις.

«Όλες οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν έγιναν μετά τις 16 Ιουλίου, που είχε ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Κάποιος που διαμένει στην Αθήνα και υπηρετεί σε νοσοκομείο εκεί, είναι τελείως αδικαιολόγητο να βρεθεί στην Καρδίτσα και να κάνει τον εμβολιασμό του σε ένα κέντρο εκεί και μάλιστα και τις 2 φορές. Όταν αλλάζει κανείς τον Τ.Κ. του, ειδικά την περίοδο που τα εμβόλια ήταν διαθέσιμα παντού, μετά τις 15 Ιουλίου, γεννά υποψίες. Οι λίγοι επίορκοι που είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα και ήταν καθήκον τους να το χειριστούν αλλά παραβίασαν τον όρκο τους, θα εντοπιστούν. Θεωρώ ότι έχει τελειώσει αυτή η ιστορία».

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook