Γεννηματά: Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ

γεννηματά-απαιτείται-οπωσδήποτε-ενί-1022028

Σειρά προτάσεων, ασκώντας οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της κρίσης και ειδικά για την ανακούφιση της κοινωνίας αλλά και την ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ, κατέθεσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.

Κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ με τα μέτρα για την κρίση του κορονοϊού, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τόνισε πως «η προστασία της δημόσιας υγείας απαιτεί οπωσδήποτε την ενίσχυση του ΕΣΥ» και επανέλαβε την πρόταση για συμμετοχή της πρωτοβάθμιας υγείας στη μάχη με την πανδημία.

«Πρέπει να γίνει πράξη η πρότασή μας για δίκτυο πρώτης γραμμής, με κλιμάκια που θα κάνουν επισκέψεις, τεστ και νοσηλεία στο σπίτι», είπε η κ. Γεννηματά.

«Τις τελευταίες μέρες είδαμε θανάτους σε κρούσματα που σύμφωνα με οδηγίες γιατρών έμειναν σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση της περίθαλψης στο σπίτι», τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κλινών στα νοσοκομεία και λίστα κρουσμάτων που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ανά περιφέρεια, και για λόγους διαφάνειας.

«Υπάρχει απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων ως την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση και τα όργανά της. Υπάρχει ζήτημα ατομικής ευθύνης αλλά και ευθύνη της πολιτείας να εφαρμόζει έγκαιρα τις αποφάσεις», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να γίνονται περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Η πρόταση του Ηλ. Μόσιαλου για αγορά της πατέντας του τεστ από τις κυβερνήσεις είναι κομβική, είπε. «Στη 2η φάση, επιστροφής στην καθημερινότητα, θα χρειαστούν πολλά τεστ. Πρέπει κάθε χώρα να μπορεί να αγοράζει αρκετά τεστ», υπογράμμισε.

Για οικονομία και εργαζόμενους

Στο μέτωπο της οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε πως «απαιτείται ένα σχέδιο που θα στηρίζει την παραγωγική βάση και τους επαγγελματίες».

«Είναι δυνατόν να ισχύουν ακόμα προθεσμίες για πληρωμή λογαριασμών; Θα μπορούσαν να παραταθούν», είπε και παρατήρησε πως και οι συντάξεις θα μπορούσαν να σταλούν στο σπίτι ώστε να μην υπάρχουν ουρές στις τράπεζες.

Επίσης αναφέρθηκε στους δανειολήπτες λέγοντας ότι η  πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη γι αυτούς. «Μένουν ακάλυπτοι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια», είπε.

Το χειρότερο σε σχέση με τα μέτρα μέχρι σήμερα είναι ότι συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θίγουν τους εργαζόμενους, είπε.

Κατά την ομιλία της χαρακτήρισε άδικο να επιμένει η κυβέρνηση στην εξαίρεση από τα έκτακτα μέτρα 25.000 εργαζόμενων που εργάστηκαν με ελαστικές μορφές απασχόλησης στον τουρισμό, ενώ χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τα 150 εκατ. ευρώ για τους αγρότες.

Η Φ. Γεννηματά ζήτησε την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και να δοθεί δώρο Πάσχα όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στους ένστολους.

Και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ τάχθηκε υπέρ του κορονο-ομολόγου, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα κρίση χρέους». «Είναι κομβική η πρόταση των 9 αρχηγών. Κ. Μητσοτάκη πρέπει να πάτε μέχρι το τέλος, εμείς σας στηρίζουμε», είπε.

Τέλος απηύθυνε εκ νέου έκκληση να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι, λέγοντας πως «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που με αυτοθυσία είναι στην πρώτη γραμμή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές ώστε εμείς να μπορούμε να μένουμε στο σπίτι».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook