Γεγονός τα πρώτα λουκέτα στην Κρήτη – Ανατιμήσεις και ενεργειακή κρίση «γονατίζουν» τους επιχειρηματίες της εστίασης

γεγονός-τα-πρώτα-λουκέτα-στην-κρήτη-α-1220199

 Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει

Δεκάδες επιχειρηματίες δεν άντεξαν τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους.

«Δυστυχώς έχουμε πολλά λουκέτα μέσα σε λίγους μήνες. Φέτος, έκλεισαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης στο νομό Ηρακλείου», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη η οποία παράλληλα προσθέτει πως «φοβάμαι ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν είναι εύκολες και ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί πλέον να κρατήσει το μαγαζί του. Αν άμεσα δεν στηριχθούν με κάποιο τρόπο από το Κράτος για το ρεύμα και τα λειτουργικά έξοδα θα έχουμε πολλά περισσότερα».

Οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή κρίση «γονατίζουν» τους επιχειρηματίες

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν «γονατίσει» τους επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, κ. Μαρία Αντωνακάκη

«Οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ την αγορά, τον κλάδο και τους προμηθευτές. Η τιμή κάποιων προϊόντων θα αυξηθούν κατά πολύ εξαιτίας πολέμου όπως ζάχαρη, αλεύρι και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, έχουν τριπλασιαστεί οι λογαριασμοί ρεύματος ενώ όσοι δουλεύουν με υγραέριο έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου πλήρωνε μέχρι πρότινος την μία φιάλη υγραερίου 20 ευρώ, τώρα την πληρώνει 60 ευρώ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη

Αν θέλει πέντε φιάλες την ημέρα τότε θα πρέπει να δώσει 300 ευρώ. Μιλάμε για χρήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να τα βγάλει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα», τόνισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη επισημαίνοντας παράλληλα πως «γενικότερα η εστίαση – που ήδη είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ εξαιτίας της πανδημίας – δεν πρόκειται να την βγάλει καθαρή χωρίς κάποια στήριξη».

Πτώση του τζίρου και της κίνησης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν προκαλέσει τεράστια μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

«Υπάρχει τεράστια μείωση του τζίρου αλλά και της επισκεψιμότητας εξαιτίας της ψυχολογίας του κόσμου που νιώθει ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία επηρεάζει τους πάντες. Δεν υπάρχει η διάθεση για ψυχαγωγία», υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη αναφέροντας παράλληλα πως ακόμα και στις γιορτές «δεν υπήρξε η αναμενόμενη κίνηση. Αντίθετα, ήταν υποτονικά. Μάλιστα, πολλοί αναβάλανε τις εκδηλώσεις τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν

Μία ακόμα δυσκολία που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες στην εστίαση είναι ότι δεν υπάρχουν άτομα για να στελεχώσουν τα καταστήματά τους.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το προσωπικό. Ψάχνουμε άτομα για να δουλέψουμε και δεν μπορούμε να βρούμε. Τώρα που ανοίγουν τα ξενοδοχεία πολλοί φεύγουν από τα καταστήματα εστίασης στο Ηράκλειο για να πάνε στα ξενοδοχεία και δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη.

Τι ζήτησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Πριν λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εστίασης είχαν μία συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να τεθούν μία σειρά από φλέγοντας ζητήματα.

«Στη συνάντηση ζητήσαμε να διατηρηθεί το ΦΠΑ στο 13% και να μην ανέβει στο 24%. Παράλληλα, θέλουμε οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τα χρέη του covid να γίνουν ενιαία για όλα τα χρέη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ζητήσαμε βέβαια και επιπλέον στήριξη με χρήματα αλλά αυτό μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει. Αυτά τα αιτήματα θα τα καταθέσουμε και επίσημα τις επόμενες ημέρες μέσω υπομνήματος», τόνισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη.

Πηγή: cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook