Γάζα: Διευρύνεται η ισραηλινή επιθετικότητα, «βράζουν» οι αραβικές κοινότητες

γάζα-διευρύνεται-η-ισραηλινή-επιθετι-1221120

Ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει το Τελ Αβίβ στη Γάζα, μετά από ακόμη μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών κατά θέσεων Παλαιστινίων. Εκατοντάδες ρουκέτες η αντίδραση της Χαμάς. «Βράζουν» οι ισραηλινές πόλεις, ακρότητες Εβραίων κατά Αράβων.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης το βράδυ της Τετάρτης με την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, καθώς ομάδες ακραίων υπερεθνικιστών Εβραίων επιδόθηκαν σε πογκρόμ κατά Αράβων, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σφυροκοπούν τη Γάζα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε αργά το βράδυ την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα, αυξάνοντας, παράλληλα, την στρατιωτική παρουσία στα σύνορα, ενώ ένα ακόμη μπαράζ βομβαρδισμών έσπειρε τον θάνατο στην περιοχή. Αυτό σημαίνει, ότι είναι, πλέον, προ των πυλών, νέες χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή και εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει χτυπήσει περισσότερους από 600 στόχους της Χαμάς, από υπόγεια τούνελ μέχρι υποδομές των υπηρεσιών ασφαλείας της οργάνωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο στόχαστρο και άλλοι στόχοι όπως το υπουργείο Οικονομικών της Γάζας κ.α.. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι έχει σκοτώσει αρκετά ηγετικά στρατιωτικά στελέχη της οργάνωσης.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γάζα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 67, ανάμεσά τους 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 400, σε νοσοκομεία που λειτουργούν ήδη σε ασφυκτικό πλαίσιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Συντρίμμια παντού στη Γάζα από το ισραηλινό σφυροκόπημα.
(AP Photo/Hatem Moussa)
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει χτυπήσει στρατηγικούς στόχους της Χαμάς, όμως ο κατάλογος των νεκρών Παλαιστινίων μακραίνει και ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά.
(AP Photo/Hatem Moussa)

Και χθες το βράδυ η απάντηση της Χαμάς ήταν έντονη με εκατοντάδες ρουκέτες να εκτοξεύονται προς το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, κοντά στην Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Περισσότερες από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς ισραηλινές πόλεις σύμφωνα με το Τελ Αβίβ.
(AP Photo/Khalil Hamra)

«Αναρχία» λέει ο Νετανιάχου, «Καταπίεση εκτός ελέγχου» ο Αμπάς

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε λόγο για εικόνες αναρχίες χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα όσα συμβαίνουν σε ισραηλινές πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου μίλησε για «Άραβες τραμπούκους που βάζουν φωτιά σε συναγωγές και αυτοκίνητα, συγκρούονται με την αστυνομία και επιτίθενται σε αθώους πολίτες». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να λιντσάρουν Άραβες Εβραίους και Εβραίοι Άραβες» πρόσθεσε.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι «η ισραηλινή επιθετικότητα ξεπέρασε κάθε όριο. Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή και δεν θα υπάρξει ειρήνη ή σταθερότητα εάν δεν τερματιστεί η κατοχή».

Συμμορίες στους δρόμους

Παλαιστίνιοι θρηνούν τον θάνατο της Ρίμα Τελμπάνι και του πεντάχρονου γιου της Ζαίντ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών που χτύπησαν το κτίριο στο οποίο διέμενε η οικογένεια.
(AP Photo/Adel Hana)
Ισραηλινοί νοσηλευτές δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε νεαρό κορίτσι έπειτα από χτύπημα ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς το Ασκελόν.
(AP Photo/Tsafrir Abayov)

Ο ΟΗΕ ακόμη συνεδριάζει, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επαφές

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, αναμένεται να διεξαχθεί μια τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημόσια αυτή τη φορά, αύριο Παρασκευή.

Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών, κρίνοντας αυτή η κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση», ενώ η Μόσχα κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ).

Οι ΗΠΑ ανέλαβε, χθες το βράδυ, δράση με τον Τζο Μπάιντεν να τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ σε συνομιλία που είχε με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και μετέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο κ. Μπάιντεν παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζητώντας τον τερματισμό των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Γάζα.

«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.

efsyn.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook