Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι λέει για το πρόβλημα η διευθύντρια της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων

γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση-τι-λέ-1135510

Για ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη η διευθύντρια της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Εύα Αναγνωστοπούλου.

Ο λόγος για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή την επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Η κυρία Αναγνωστοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο στα υγιή άτομα μετά τα γεύματα, όταν όμως τα συμπτώματα είναι έντονα, συχνά και προκαλούν επιπλοκές επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής μας γίνεται παθολογικό φαινόμενο και χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Τα συχνότερα συμπτώματα αφορούν το αίσθημα καύσους στο στομάχι μας, κυρίως στο ύψος του στέρνου, τον πόνο στο στομάχι, τις αναγωγές δηλαδή το περιεχόμενο του στομάχου να επανέρχεται στο στόμα, έμετους, δυσκολία στην κατάποση. Όλα τα παραπάνω ονομάζονται άτυπα συμπτώματα, πρόκειται για την άτυπη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο τρόπος ζωής μας, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η κατανάλωση λιπαρών τροφών, εσπεριδοειδών, οι πίτες, οι σφολιάτες, οι πίτσες και γενικά οι ζύμες επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα και εφόσον έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε.

Συστήνονται τα μικρά και συχνά γεύματα και γενικά να αποφεύγεται η κατάκλιση ακριβώς πριν την κατανάλωση φαγητού, καλό θα ήταν να τρώμε 1,2 ώρες πριν τον ύπνο.

Η κυρία Αναγνωστοπούλου επεσήμανε ότι η νόσος συναντάται κυρίως στις δυτικές χώρες όπου είναι συχνή η κατανάλωση εύκολης και γρήγορης τροφής.

Σε κάθε περίπτωση όταν τα συμπτώματα επιμένουν ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό, ο οποίος θα ελέγξει την συχνότητα των συμπτωμάτων σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους όπως η ηλικία, το ιστορικό αιμορραγίας από το πεπτικό σύστημα, την αναιμία και θα συστήσει είτε μια συντηρητική αγωγή, είτε θα προχωρήσει σε ενδοσκόπηση για να έχει άμεση εικόνα και να εντοπίσει τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μία σοβαρότερη συνέπεια που μπορεί να προκαλέσει η νόσος είναι η φλεγμονή του οισοφάγου, δηλαδή η οισοφαγίτιδα.

Τόνισε ότι το 1/3 των ασθενών με συμπτώματα που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση δεν έχει ευρήματα, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, απλά διαφοροποιεί την αντιμετώπιση της νόσου. Ένα από τα αίτια της νόσου αποτελεί και η διαφραγματοκήλη.

Η νόσος απασχολεί όλες τις ηλικίες, αυτό που έχει σημασία είναι η βαρύτητα της νόσου. Κλείνοντας συνέστησε προσοχή στον τρόπο ζωής, διατροφής μας και φροντίδα του εαυτού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook