Γαλλικές εκλογές: Το κρίσιμο debate Μακρόν και Λεπέν – Πού στοχεύουν οι δύο «μονομάχοι»

γαλλικές-εκλογές-το-κρίσιμο-debate-μακρόν-κ-1427506

Δείτε ζωντανά το κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν

Η ώρα της κρίσης στις κάλπες πλησιάζει ενώ ξεκινά το καθοριστικό ντιμπέιτ μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, με το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα, διεξάχεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ για την επόμενη πενταετία.

Το debate θα αποτελέσει τη μοναδική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ Μακρόν και Λεπέν, και θα περιλαμβάνει διάφορα φλέγοντα ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, το συνταξιοδοτικό, το προσφυγικό, το περιβάλλον, μεταξύ άλλων θεμάτων που απασχολούν τη γαλλική αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Στο στούντιο θα υπάρχουν 16 κάμερες, τη συζήτηση θα συντονίζουν δύο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό κι ένας από δημόσιο σταθμό. Μεταξύ των υποψηφίων θα υπάρχει απόσταση 2,5 μέτρων, ενώ ως φόντο θα χρησιμοποιηθεί οθόνη υψηλής ανάλυσης, ύψους 3,7 μέτρων.

Όπως προβλέπουν γαλλικά ΜΜΕ η Λεπέν αναμένεται να εστιάσει σε ζητήματα όπως αυτό του βιοτικού επιπέδου, σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία κι ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, θα εστιάσει στην πτώση του επιπέδου της ανεργίας αλλά και στις θετικές ενδείξεις για τη γαλλική οικονομία, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ αναμένεται να τονίσει και τον φιλορωσικό και αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό της Λε Πεν.

Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά την αγοραστική δύναμη και τη διαφαινόμενη εξασθένησή της. Πρώτη θα λάβει τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α.

Ο Μακρόν διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού ενόψει του debate.

Στο σημερινό «ντεμπά» Μακρόν-Λεπέν στραμμένο το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης

Με τα κομματικά επιτελεία να έχουν επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τους Μακρόν και Λεπέν να ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους, ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τη μια και μοναδική τηλεοπτική συζήτηση (débat) των δυο υποψηφίων που θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη συζήτηση συντονίζουν δύο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει» σε αυτήν την αποφασιστική στιγμή

Στο στούντιο Lendit 5, όπου θα λάβει χώρα η συζήτηση, υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους θα υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του TF1.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook