Γαλλία: Νέο ρεκόρ ξηρασίας με 31 ημέρες χωρίς βροχοπτώσεις – Πρωτοφανές για χειμώνα

γαλλία-νέο-ρεκόρ-ξηρασίας-με-31-ημέρες-χ-1634351

Η Γαλλία ισοφάρισε το ρεκόρ ξηρασίας των 31 ημερών χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για τα αποθέματα νερού σε μέρη της Ευρώπης που εξακολουθούν να ταλανίζονται από την περσινή σοβαρή ξηρασία.

Με τις βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα να είναι λιγότερες από ένα χιλιοστό την ημέρα από τις 21 Ιανουαρίου, η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France δήλωσε ότι η απουσία βροχοπτώσεων ισοδυναμεί με το ρεκόρ που είχε σημειωθεί την άνοιξη του 2020.

Ο χειμώνας είναι κανονικά μια κρίσιμη περίοδος για τον εμπλουτισμό των επιπέδων των υπόγειων υδάτων με βροχοπτώσεις.

Ο αριθμός των ημερών χωρίς βροχή «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» χειμώνα στο παρελθόν σε αρχεία που ξεκινούν από το 1959, δήλωσε την Τρίτη το Meteo France.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες την Πρωτοχρονιά να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά σε ορισμένα μέρη της ηπείρου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κλίματος Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερη θερμότερη χρονιά το 2022 για την Ευρώπη

Σύμφωνα με το France24 το 2022 η Ευρώπη διένυσε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία να σημειώνουν νέα ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας.

Η ζέστη επιδεινώθηκε από σοβαρή ξηρασία, πρωτοφανή εδώ και αιώνες, σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι καλλιέργειες μαράθηκαν και η ιστορική ξηρασία οδήγησε σε ένταση πυρκαγιών ρεκόρ και άσκησε σοβαρή πίεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και στα αποθέματα νερού της ηπείρου.

Η υπηρεσία World Weather Attribution υπολόγισε πέρυσι ότι η γεωργική και οικολογική ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο ήταν τουλάχιστον 20 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ακραίες ξηρές περίοδοι θα γίνονται όλο και πιο συχνές με την παγκόσμια θέρμανση.

Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο ξηρασίας, τα αποθέματα νερού βρίσκονται σήμερα κατά μέσο όρο στο 50,7% της δυναμικότητας, σε σύγκριση με μέσο όρο 60,8% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το τελευταίο εθνικό υδρολογικό δελτίο.

Αλλά σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η Βαρκελώνη και μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιφέρειας της Καταλονίας της Ισπανίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στο νερό λόγω της έλλειψης βροχής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για το πλύσιμο του εξωτερικού χώρου των σπιτιών ή των αυτοκινήτων ή για το γέμισμα των πισινών, καθώς και τη μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση.

Η υπηρεσία Meteo France δήλωσε ότι η τρέχουσα ξηρή περίοδος στη χώρα δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ενώ την Τετάρτη προβλέπεται βροχή στα νότια της χώρας.

Το προηγούμενο ρεκόρ χειμερινής ξηρής περιόδου στη Γαλλία ήταν 22 ημέρες το 1989.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook