Γαλλία για Rafale: Πρώτα από όλα η Ελλάδα – Τότε θα είναι έτοιμοι οι Έλληνες πιλότοι

γαλλία-για-rafale-πρώτα-από-όλα-η-ελλάδα-τό-1107433

Μπορεί η Γαλλίδα ΥΠΑΜ να καλωσόρισε την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αγορά 18 Rafale ως «εξαιρετικά νέα», αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση για τους Γάλλους.

Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δεσπόζουσα θέση, και όχι άδικα, κατέχει η αγορά των Rafale η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας που προωθούν Αθήνα και Παρίσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η αγορά συνολικά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale τελευταίας έκδοσης F-3R, πλήρως εξοπλισμένων αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δις. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, δεν είναι όλα ρόδινα.

«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον γαλλικό Στρατό», τιτλοφορεί η γαλλική Le Monde. «Η πώληση των μαχητικών Rafale δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την Πολεμική Αεροπορία, η οποία ήδη υποφέρει από έλλειψη αεροσκαφών».

Η Γαλλία διαθέτει αυτή τη στιγμή 217 μαχητικά (102 Rafale και 115 Mirage 2000). «Η αγορά, αν και ευπρόσδεκτη, αποτελεί ένα χτύπημα στη γαλλική Αεροπορία η οποία ήδη πάσχει από έλλειψη μαχητικών για να καλύψει τις αποστολές που της έχουν ανατεθεί. Συρία, Ιράκ, ΝΑΤΟ, προστασία του γαλλικού ουρανού, ασκήσεις και εκπαίδευση. Η Γαλλία στερείται μαχητικών για τις ανάγκες της».

«Σε αυτό το σημείο δεν ενδιαφέρονται για τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας» , διαβεβαιώνει κυβερνητική πηγή στην Le Monde.»Η πώληση των Rafale στην Αθήνα είναι μια οικονομική κίνηση, στη βάση της επιθυμίας να καλλιεργήσουμε και να στηρίξουμε το όραμα μιας ισχυρής, ενωμένης Ευρώπης » καταλήγει.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της γαλλικής διεύθυνση εξοπλισμών, DGA και της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την αγορά των Rafale. Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν στον οπλισμό των αεροσκαφών, τον αριθμό των νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών, τον χρόνο παράδοση τους, το ενδεχόμενο της πώλησης στους Γάλλους των 18 ελληνικών Mirage 2000 και φυσικά το τελικό οικονομικό ύψος της αγοράς.

Τόσο θα χρειαστούν οι Έλληνες πιλότοι

Εκπαίδευση «Fast Track» θα λάβουν οι Έλληνες πιλότοι στο μαχητικό Rafale, φέρεται να αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως ο Γάλλος δημοσιογράφος Vincent Lamigeon γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter, η εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων στο Rafale θα έχει διάρκεια περίπου τρεις μήνες, γιατί η γαλλική πλευρά θεωρεί πως το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εξοικειωμένο με τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, χάρη στα Mirage 2000.

onalert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook