Γαλλία: Είκοσι γυναίκες καταγγέλλουν πασίγνωστο δημοσιογράφο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

γαλλία-είκοσι-γυναίκες-καταγγέλλουν-1443470

Σοκ στη Γαλλία, όπου είκοσι γυναίκες κατηγορούν πασίγνωστο τηλεοπτικό παρουσιαστή για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, περιλαμβανομένου βιασμού, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων δημοσιογράφων.

Ο Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ , γνωστός ως PPDA, έχει αντιμετωπίσει σειρά κατηγοριών, που προέκυψαν όταν συγγραφέας πήγε για πρώτη φορά στην αστυνομία για να τον κατηγορήσει για βιασμό, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Αργότερα η έρευνα σταμάτησε. Ο παρουσιαστής ειδήσεων απάντησε ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ότι προσφεύγει στη νομική οδό εναντίον 16 γυναικών που μίλησαν σε ντετέκτιβ, για “συκοφαντία”. Ο PPDA επί 21 χρόνια είχε την παρουσίαση του βραδινού δελτίου του πρώτου καναλιού TF1.

Την Τρίτη, ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart πήρε συνέντευξη από 18 γυναίκες, 16 εκ των οποίων ήταν προετοιμασμένες να πουν το όνομά τους και να μαγνητοσκοπηθούν για το πρόγραμμα “PPDA: 30 χρόνια σιωπής” και δύο ήταν παρούσες αλλά έκρυψαν τα πρόσωπά τους. Άλλες δύο γυναίκες, εκ των φερόμενων θυμάτων του, μίλησαν ξεχωριστά για τα περιστατικά με τον τηλεοπτικό αστέρα.

Η πλειονότητα των φερόμενων σεξουαλικών αδικημάτων, τα οποία λέγεται ότι ξεκίνησαν το 1980, έχει παραγραφεί βάσει της γαλλικής νομοθεσίας. Δύο από τα φερόμενα θύματα, τα οποία τώρα είναι ηλικίας 28 και 63 ετών, ήταν ανήλικα τη στιγμή των περιστατικών. Πολλές από τις φερόμενες επιθέσεις αναφέρεται ότι συνέβησαν στο γραφείο του παρουσιαστή στον τηλεοπτικό σταθμό αφού είχε ολοκληρώσει την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων.

Ο Πουάβρ ντ’ Αρβόρ, 74 ετών, αρνιόταν οποιαδήποτε αδικοπραγία και επέμενε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν πάντα συναινετικές και μέρος ενός τελετουργικού “αποπλάνησης” που δεν συνεπαγόταν βία ή περιορισμό. Έχει περιγράψει τις καταγγελίες ως “ψευδείς από την αρχή μέχρι το τέλος”.

Μία προκαταρκτική αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φλοράνς Πορσέλ, 38 ετών, κατηγόρησε τον Πουάβρ ντ’ Αρβόρ για δύο περιπτώσεις βιασμού, το 2004 και το 2009. Η έρευνα σταμάτησε τέσσερις μήνες αργότερα, καθώς ένας δικαστής είπε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και από τις δύο πλευρές για να ασκήσουν κατηγορίες. Ωστόσο, η κάλυψη από τα Μέσα της κατηγορίας της Πορσέλ οδήγησε άλλες 22 γυναίκες να παρουσιαστούν και να δώσουν αποδείξεις στην αστυνομία. Δεκαεπτά από αυτές κατέθεσαν επίσημα καταγγελίες, οκτώ από αυτές για βιασμό αλλά οι υποθέσεις είχαν περάσει το χρονικό όριο για δίωξη σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο και δεν υπήρξε δίωξη. Άλλες τρεις περιπτώσεις είναι υπό έρευνα.

Η Πορσέλ ακολουθεί περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του παρουσιαστή. Η δασκάλα Margaux Coquil-Gleizes περιέγραψε τη συνάντησή της με τον παρουσιαστή όταν ήταν 17 χρόνων και ανερχόμενη συγγραφέας. Είπε ότι την προσκάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. “Ήμουν μικρή, αφελής και κολακευμένη από την προσοχή που θα έδινε ο Πουάβρ ντ’ Αρβόρ στη συγγραφή μου” Όταν πήγε στο δωμάτιό του είπε ότι ο τηλεοπτικός αστέρας “με έσπρωξε στο κρεβάτι, γδύθηκε, μου έβγαλε τα ρούχα και διείσδυσε μέσα μου. Εκείνη τη στιγμή παρέλυσα. Μου πήρε πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι ήταν βιασμός”.

Η δημοσιογράφος Justine Ducharne είπε ότι δεν θέλει να πει λεπτομέρειες για το τι συνέβη αλλά περιέγραψε το περιστατικό ως “φρίκη”. Ο παρουσιαστής πέρυσι κατηγόρησε τις γυναίκες ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους. “Καμία δεν τόλμησε να έρθει μπροστά, πρόσωπο με πρόσωπο, να μου πει ότι αυτό που έκανα ήταν απαράδεκτο!”. Δεν δέχθηκε την πρόσκληση του Mediapart να λάβει μέρος στο δίωρο πρόγραμμα.

Στη νομική του καταγγελία 43 σελίδων για συκοφαντική δυσφήμηση κατά 16 κατηγόρων του, ο παρουσιαστής εξέφρασε τη λύπη του για “μια επιστροφή στον πουριτανισμό και τη λογοκρισία, ντυμένη έξυπνα ως υποτιθέμενη προστασία των γυναικών” και πρόσθεσε “από τον ενθουσιασμό που δημιουργήθηκε από το κύμα #MeToo, η απελευθέρωση των γυναικείων φωνών δυστυχώς είχε το μερίδιό της σε υπερβολές και καταχρήσεις”.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι γυναίκες αναζητούσαν φήμη και εκδίκηση. “Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτές τις 16 γυναίκες, δημοσιογράφους ή συγγραφείς που αναζητούν τη φήμη, οι οποίες έγιναν ξαφνικά φεμινίστριες για να στηρίξουν μία πρώην συνάδελφο, φίλη ή ακόμη και μία απλή ακτιβίστρια σε έναν γυναικείο σκοπό. Πρόκειται μόνο για μια εκδίκηση εκ μέρους των γυναικών που δεν έχουν λάβει περισσότερη προσοχή, ή έστω μια ματιά, από έναν άντρα που κάποτε θαύμαζαν”.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook