Γαλλία: Απέσυρε την αφίσα με το χιτζάμπ το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τις αντιδράσεις

γαλλία-απέσυρε-την-αφίσα-με-το-χιτζάμπ-1310227

Eντονη αποδοκιμασία από τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας για την αφίσα που στόχο είχε την προώθηση της ελευθερίας και της διαφορετικότητας.

Άνω-κάτω έγινε ο πολιτικός κόσμος στη Γαλλία με αφορμή την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της διαφορετικότητας με μία αφίσα που απεικονίζει ένα γυναικείο πρόσωπο με το μισό να είναι καλυμμένο με χιτζάμπ (μαντήλι που καλύπτει μόνο το κεφάλι και το λαιμό των μουσουλμάνων γυναικών).

Με τη Γαλλία να κινείται σε προεκλογική τροχιά, για πολλούς πολιτικούς η επίμαχη αφίσα θεωρήθηκε προκλητική, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να την αποσύρει άρον-άρον. «Μπορούμε να προωθήσουμε την ελευθερία με την προώθηση της χρήσης του χιτζάμπ;», διερωτήθηκαν πολλοί Γάλλοι πολιτικοί επικρίνοντας δριμύτατα το περιεχόμενο της αφίσας.

«Για τους ευρωπαικούς επικοινωνιακούς φορείς, η απάντηση στο ερώτημά τους είναι καταφατική. Όχι όμως και για τους Γάλλους πολιτικούς, υποψηφίους και μη» όπως σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό «Le Point».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο προσπαθεί να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γηραιά ήπειρο, ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου μια εκστρατεία για την προώθηση της διαφορετικότητας μέσω του προγράμματός του για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Πρόκειται για μία εκστρατεία που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Στην αφίσα διακρίνονται πορτρέτα πολλών νεαρών γυναικών, με καλυμμένο το μισό τους πρόσωπο με χιτζάμπ. Το μήνυμα της αφίσας είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα: «Beauty is in diversity as free is in hijab» (Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ).

Η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, που αποσπά 17% στις δημοσκοπήσεις περνώντας στον δεύτερο γύρο χωρίς να έχει θέσει ακόμη υποψηφιότητα, ήταν οι πρώτοι που εξέφρασαν την οργή τους για το περιεχόμενο της αφίσας.

«Το Ισλάμ είναι ο εχθρός της ελευθερίας. Αυτή η εκστρατεία είναι ο εχθρός της αλήθειας», έγραψε στο Twitter ο Ερίκ Ζεμούρ , πρώην δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». «Αυτή η ευρωπαϊκή εκστρατεία υπέρ του χιτζάμπ είναι σκανδαλώδης και άσεμνη την ώρα που εκατομμύρια γυναίκες πολεμούν με θάρρος εναντίον αυτής της υποδούλωσης», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του «Εθνικού Συναγερμού».

Από το «στρατόπεδο» των συντηρητικών, η υποψήφια με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές, δεν δίστασε να εκφράσει την «έκπληξή της» για την αφίσα λέγοντας ότι το χιτζάμπ «δεν είναι σύμβολο ελευθερίας, αλλά υποταγής».

Στους κόλπους της κυβέρνησης Μακρόν, η υπουργός υπεύθυνη σε θέματα Νεολαίας, Σάρα Ελ Χαϊρί τόνισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «LCI» ότι η Γαλλία «εξέφρασε την εξαιρετικά έντονη αποδοκιμασία της», για το λόγο αυτό αποφασίστηκε χθες και η απόσυρση της αφίσας.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook