G7 στον Καναδά: «Πόλεμο» με τον Τραμπ προβλέπει η Μέρκελ

g7-στον-καναδά-πόλεμο-με-τον-τραμπ-προ-699255

Στον Καναδά χτυπά από την Παρασκευή η «καρδιά» της διεθνούς διπλωματίας με τον γοητευτικό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό- οικοδεσπότη της Συνόδου των G7-να υποδέχεται τους ηγέτες.

Ο Τριντό είχε από χθες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ η γαλλική εφημερίδα «Liberation» επισημαίνει ότι οι δύο φιλελεύθεροι ηγέτες σταματούν να κάνουν… τους κλώνους.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές περιμένουν εναγωνίως την παρθενική εμφάνιση του Τζουζέπε Κόντε, του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας,στην διεθνή πολιτική σκηνή.

«Μακρόν και Τριντό, οι πιο νέοι σε ηλικία ηγέτες, εμφανίζονται ενωμένοι μπροστά στον αμερικανικό κίνδυνο- έχει το όνομα Τραμπ- και σταματούν να κάνουν τους κλώνους. Εμφανίζονται δηλαδή ως δύο νέοι φιλελεύθεροι ηγέτες με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές στην άσκηση της εξουσίας», όπως σχολιάζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Χθες, το βράδυ,ο Καναδός πρωθυπουργός παράθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακρόν στην δεύτερη κατοικία του στη λίμνη Mousseau. Σήμερα ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της G7, ο Τριντό θα είναι στην Οτάβα μαζί με τον Μακρόν για να διακηρύξουν από κοινού την δέσμευσή τους ότι δεν συμφωνούν με τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ και κυρίως με όσα σχετίζονται με τη μετανάστευση και το περιβάλλον.

Μπορεί κανείς να βρει κάποιες ομοιότητες των δύο ηγετών που κατέκτησαν την εξουσία. Είναι δύο είναι φιλελεύθεροι περιβαλλοντολόγοι που καθησυχάζουν τις αγορές και τους επιχειρηματίες και είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών. Και μόνο ότι ο ένας είναι πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο άλλος πρωθυπουργός του Καναδά. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ούτε την ίδια βαρύτητα, ούτε τις ίδιες φιλοδοξίες στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, ο Μακρόν είναι και εταίρος της Μέρκελ στον γαλλογερμανικό άξονα.

Στο αντι-αμερικανικό μέτωπο, εκτός από τους ηγέτες του Καναδά και της Γαλλίας βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία έχει ήδη προβλέψει πως θα ξεσπάσουν αντιδικίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G7. Το κλίμα παραμένει τεταμένο στους κόλπους της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εξαιτίας των ποικίλων διαφορών μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταίρων της.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερίζουν για τρία κυρίως θέματα: Το διεθνές εμπόδιο, την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολιτικές ανάπτυξης.

Η Μέρκελ θα επιδιώξει να έχει κατ΄ιδίαν συνομιλίες με το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας,Τζουζέπε Κόντε και τον εταίρο της στον γαλλογερμανικό άξονα, Εμανουέλ Μακρόν.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook