Φυτοφάρμακα στα τρόφιμα: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για το 2019, όπου αναλύθηκαν 96.302 δείγματα, έδειξε ότι το 96,1% βρέθηκε στα νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του συντονισμένου προγράμματος ελέγχου της ΕΕ (EUCP). Για το υποσύνολο 12.579 δειγμάτων που αναλύθηκαν το 98% ήταν επίσης εντός νομικών ορίων.

Το EUCP ανέλυσε δείγματα, που συλλέχθηκαν τυχαία από 12 προϊόντα διατροφής – μήλα, λάχανα κεφαλής, μαρούλι, ροδάκινα, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, σπόρους βρώμης, κριθάρι, κρασί (κόκκινο και λευκό), αγελαδινό γάλα και λίπος χοίρων.

Από αυτά τα δείγματα που αναλύθηκαν: 6,674 ή 53% βρέθηκε απαλλαγμένο από ποσοτικά επίπεδα καταλοίπων. 5,664 ή 45% περιείχαν ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα. 241 ή 2% περιείχαν κατάλοιπα, που ξεπερνούσαν το νόμιμο μέγιστο, εκ των οποίων το 1% οδήγησε σε νομικές ενέργειες.

Σε σύγκριση με το 2016, το ποσοστό υπέρβασης μειώθηκε για τα ροδάκινα (από 1,9% σε 1,5%), το μαρούλι (2,4% έως 1,8%), τα μήλα (2,7% έως 2,1%) και τις ντομάτες (2,6% έως 1,7%).

Αυξήσεις εμφανίστηκαν για φράουλες (1,8% έως 3,3%), λάχανα (1,1% έως 1,9%), σταφύλια κρασιού (0,4% έως 0,9%) και λίπος χοίρων (0,1% έως 0,3%). Όπως και το 2016, δεν βρέθηκαν υπερβάσεις στο αγελαδινό γάλα.

Η ετήσια έκθεση της EFSA περιλαμβάνει επίσης δεδομένα που συλλέγονται ως μέρος των εθνικών δραστηριοτήτων ελέγχου, που πραγματοποιούνται από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η EFSA διενήργησε μια αξιολόγηση διατροφικού κινδύνου ως μέρος της ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα που αναλύθηκαν το 2019 είναι απίθανο να δημιουργήσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών.

lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ