Fuel Pass 2: Τα “ψιλά γράμματα” στη νέα επιδότηση καυσίμων – Πώς εξασφαλίζεται το μέγιστο ποσό

fuel-pass-2-τα-ψιλά-γράμματα-στη-νέα-επιδότη-1444365

Χρειάζεται τον… χρόνο της έως ότου να ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, καθώς αυτή υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις αιτήσεις των οδηγών προς τα τέλη του επόμενου μήνα. Η επιδότηση καυσίμων μοιάζει «γενναία», αφού ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ, κυρίως όμως για όσους έχουν περιορισμένη κατανάλωση και ταυτόχρονα διαθέτουν και «έξυπνο» κινητό που υποστηρίζει την περιβόητη υπηρεσία NFC, δηλαδή τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Η τεχνολογία NFC και ο αριθμός των μελών της οικογένειας καθορίζουν από τη μια το ποσό που θα εισπράξει ο κάθε οδηγός και από την άλλη τον αριθμό των δικαιούχων.

Πώς εξασφαλίζει κάποιος τη μέγιστη επιδότηση

Έτσι, για να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό κάποιος από τη νέα επιδότηση θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξει την άυλη κάρτα, αντί τα λεφτά στην τράπεζα. Και η διαφορά δεν είναι … αμελητέα: Με τη χρήση κινητού -εφόσον βεβαίως όπως προαναφέρθηκε έχει δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές NFC- ο κάθε οδηγός κερδίζει έως και 33% περισσότερο επίδομα.

Συγκεκριμένα,

επιδότηση για αυτοκίνητο σε πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή: 100

  • ευρώ με κάρτα ή σε διαφορετική περίπτωση 85 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα (-15%).
  • επιδότηση για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή (πχ Αθήνα): 80 ευρώ με κάρτα ή 65 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα
  • επιδότηση για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών στην ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αθήνα): 60 ευρώ με κάρτα ή 45 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα
  • επιδότηση για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών με κύρια κατοικία σε νησί: 70 ευρώ με κάρτα, ή 55 ευρώ σε ΙΒΑΝ χωρίς κάρτα (έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.

Τα νέα εισοδηματικά όρια

Το εισοδηματικό όριο μπορεί να φτάνει και στα 45.000 ευρώ, αλλά αυτό αφορά μόνο στους πολύτεκνους.

Πλέον ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, δικαιούται επίδομα και με εισόδημα 33.000 ευρώ, αντί 30.000 που ίσχυε -και παραμένει για τον άγαμο.

Με ένα παιδί, το όριο για το ζευγάρι διευρύνεται στα 36.000 ευρώ, με 2 παιδιά στα 39.000, με τρία στα 42.000 και από τα 4 παιδιά και άνω φτάνει στο πλαφόν των 45.000 ευρώ.

Άρα η προσαύξηση είναι 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα «ψιλά γράμματα»

Τι πρέπει να ξέρουν όμως οι πολίτες για να εισπράξουν την ενίσχυση;

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα

Απαραίτητη προϋπόθεση το ΙΧΕ όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Πώς διαμορφώνεται το κόστος μετά την ενίσχυση

Πόσο όμως «πέφτει» η τιμή του καυσίμου με τη χορήγηση του fuel pass;

  • η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο)
  • ή σε 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Παραδείγματα με τιμές όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις 16 του μηνός:

  • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
  • Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
  • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
  • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Πού κρύβονται «παγίδες»

Υπολογίζεται ότι από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ επιβατηγών, δικαιούχοι θα είναι τα 3,1 εκατ., εκ των οποίων τελικά θα το λάβουν 2,7 εκατ. ιδιοκτήτες. Δηλαδή περίπου 400.000 εκτιμάται (1 στους 9) θα χάσουν τελικά το επίδομα ή την έκτακτη προσαύξηση.

Για παράδειγμα:

  • όσοι δεν κάνουν εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση, χάνουν το επίδομα
  • Όσοι δεν έχουν κινητό με NFC δε μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο οικείο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του, εφόσον διαθέτει τη σχετική δυνατότητα
  • Πελάτες με ΙΒΑΝ τραπεζών εξωτερικού (ή και ορισμένων ίσως μη συστημικών τραπεζών) που λειτουργούν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί η τράπεζα δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττει και να αποδίδει τα χρήματα στους πελάτες. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να σπεύσουν οι δικαιούχοι να ανοίξουν αλλού λογαριασμό, ή να μπουν έστω και σαν πρόσθετα μέλη σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς συγγενών και φίλων που θα τους εξυπηρετήσουν.

enoikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook