«Φτηνός λαϊκισμός η επίθεση στην Πολεοδομία Χανίων» – Αυτά είναι τα δεδομενα που οδηγούν την υπηρεσία σε «μπλακ άουτ»

φτηνός-λαϊκισμός-η-επίθεση-στην-πολε-1315707

Η έλλειψη προσωπικού εξηγεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στρογγύλο,  προϊστάμενο στο τμήμα οικοδομικών αδειών της υπηρεσίας. 

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, ο κ. Στρογγυλός παρέθεσε διαφωτιστικά στατιστικά στοιχεία για την πίεση που δέχεται η υπηρεσία λόγω της ραγδαίας αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνδυασμό με την αποψίλωσή της από προσωπικό.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προς έλεγχο 600 υποθέσεις και κάθε μέρα μπαίνουν στην υπηρεσία προς έλεγχο 10-14 υποθέσεις. Δηλαδή και 0 να είχαμε σήμερα, σε έναν μήνα θα είχαμε μπλοκάρει» τόνισε ο κ. Στρογγυλός, εξηγώντας πως «δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αν δεν στηριχθεί με προσωπικό η υπηρεσία».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας που θέτει το τελυταίο διάστημα ο τεχνικός κόσμος, απάντησε πως  «ίσα – ίσα, η υπηρεσία είναι αποτελεσματική απλά είναι ο φόρτος έργασίας τέτοιος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει».

Υπενθυμίζεται ότι για την στελέχωση της υπηρεσίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Χαζιράκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 είχε δεσμευτεί για την άμεση πρόσληψη 12 ιδιωτών μηχανικών.

«Ευελπιστούμε ότι θα τρέξει αυτή η διαδικασία, θα μπορέσει να γινει σωστή επιλογή προσωπικού, θα μπορέσουν άμεσα να παράξουν έργο. Μέχρι να έρθει το νέο προσωπικό λυπάμει που το λέω αλλά έτσι θα πηγαίνουμε» τόνισε ο κ. Στρογγυλός προσθέτονας πως «δεν μπορούν να μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα, του τύπου «μας καθυστερείτε, ανεβαίνουν τα οικοδομικά υλικά» διότι έτσι είναι η κατάσταση»

«Σε επίπεδο Χανίων αν πούμε για παράδειγμα ότι η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα είναι της τάξεως των 100 εκ. ευρώ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έιναι άνω του 1 δις. Η ανάπτυξη έρχεται από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα όχι από την δημόσια Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα και γι’ αυτό τόσα χρόνια δεν φροντίζουν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.

Από το 2010 έχουν γίνει πάρα πολλές αποχωρήσεις. Κανένας όμως δεν έρχεται. Στην περίοδο της κρίσης είχαμε μια πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας 85-90% οπότε αυτή η αποψίλωση δεν φάνηκε. Από το 2016 όμως και μετά άρχισε μια αύξηση από 12%-20% μέχρι και το τέλος του ’20 που έχουμε στοιχεία.

Για να μπορέσει όμως να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα και να αποκτήσει ο κόσμος δουλειά, να κινηθεί το χρήμα στην αγορά, να δουλέψει ο κόσμος της οικοδομής, τα καταστήματα με οικοδομικά υλικά, πρέπει κάποιος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Στρογγυλός σημειώνοντας πως «οι υπάλληλοι έχουν φτάσει στα όρια τους».

«Παράθυρο» σε ιδιώτες

Παράλληλα, τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Πολεοδομία των Χανίων εξυπηρετεί όλους τους Δήμους του νομού χωρίς να υποστηρίζεται από αυτούς.

«Υποτίθεται ότι από το 2010 ο κάθε Δήμος έπρεπε να στήσει την δική του Υπηρεσία Δόμησης. Αυτή τη στιγμή η Πολεοδομία των Χανίων εξυπηρετεί όλους τους Δήμους τους νομού. Τώρα έχουν πάρει τελευταία παράταση έως 1/1/22 να λειτουργήσουν τμήματα ΥΔΟΜ. Αλλά πως θα τα λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό; Τι άλλη κατευθυνση τους δίνει; Να κάνει συμβάσεις με αναπτυξιακούς φορείς του δημοσίου, αυτό που πάει να κάνει τώρα ο Δήμος Χανίων με την ΔΕΠΑΝ.

Τα στατιστικά 

Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοσίευμα του οικονομικού τύπου που έφερνε την πολεοδομία Χανίων «πρωταθλήτρια» στις καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα, τόνισε πως πάρθηκε ένα στατιστικό στοιχείο και χρησιμοποιήθκε για να διαστερβλώσει  την πραγματικότητα.

«Χωρίζουμε τις υποβολές σε τέσσερις  κατηγορίσες: εγκρίσεις, οικοδομικές άδειες, αναθεωρήσεις και μεταγενεστερος ελεγχος. Το στοιχείο που έπαιξε αφορούσε μία περίπτωση από τις 9 στην κατηγορία των εγκρίσεων, ότι έχουν γίνει 186 υποβολές και εκδόθηκαν μόνο οι 5» εξήγησε.

Συνολικό στο υπό εξέταση πεντάμηνο, σύμφωνα με τον κ. Στρογγυλό:

Στο σύνολο των εγκρίσεων είχαν υποβληθεί 458 και ελέγθηκαν 238 στις οικοδομικες αδειεες 158 και ελεγχθηκαν 156 στην κατηγορία αναθεώρησης, έγιναν 75 υποβολες και ελεγχθηκαν 72 στην κατηγορία ελέγχου έγιναν 153 υποβολές και ελέχθηκαν 144.

Στο σύνολο δηλαδή όλης της δουλειάς που έκανε η υπηρεσία αυτό το πεντάμηνο, υποβλήθηκαν 844 αιτήσεις και ελέγχθηκαν οι 609 δηλαδή το 72% των υποθέσεων

«Είμαι έξαλλος με το δημοσίευμα διότι το θεωρώ φτηνό λαϊκισμό αυτό το πράγμα. υποβαθμίζοντας το έργο της υπηρεσίας των επτά υπαλλήλων.

Υπάρχουν καθυστερήσεις, για τις οποίες οφείλεται η αποψίλωση της υπηρεσίας από προσωπικό» τόνισε.

Για το θέμα της λειτουργίας της πολεοδομίας έγινε το βράδυ της Τετάρτης ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του ΤΕΕ, στην οποία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης και δεσμεύτηκε για τις άμεσες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος.

zarpanews.gr

4 thoughts on “«Φτηνός λαϊκισμός η επίθεση στην Πολεοδομία Χανίων» – Αυτά είναι τα δεδομενα που οδηγούν την υπηρεσία σε «μπλακ άουτ»

  1. Να πας πει ο κ. Στρογγυλος πότε έφυγε για αδεια φέτος το καλοκαίρι και πότε γύρισε.συγκεκριμενα ρωτάω γιατί ξέρω.
    Ας μας πει και ο αντιδήμαρχος κ.Χαζιρακης αν η υπηρεσία ήταν κλειστή ουσιαστικά ή τυπικά πέρυσι δύο φορές μια για την πολυουχο των Χανίων στις 21 Νοεμβρη και μια για τον πολυούχο της Σούδας στις 6 Δεκεμβρη.
    Διαλυμένη υπηρεσία.

  2. «Η εργασιακή ενέργεια του ανθρώπου, που είναι η μέγιστη δόξα και σωτηρία του, καθώς η εργασία είναι η πράξη διά της οποίας ο άνθρωπος γίνεται δημιουργός, διαμορφώνει τον κόσμο του. Αποτελεί θεμέλιο και συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης και ομοίως, το μέσο διά του οποίου ο άνθρωπος κερδίζει την ίδια στιγμή την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του.»
    Εσάς σας χαρακτήρισε κάποτε η ιδιότητα της αξιοπρέπειας στη συγκεκριμένη υπηρεσία;!

  3. ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕ.ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ Ε; Η ΑΥΞΗΣΗ 12 ΜΕ 20 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΑΠΑΧΑΛΟ; ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΟΥ, ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑ ΕΡΘΩ.
    ΟΙ ΒΑΡΔΥΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΙΟΥ ΙΔΕΑ ΗΤΑΝ;ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ;
    ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΟΥ ΔΕ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΙΚΑΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;

    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΑΧΎΤΑΤΑ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ…… ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ.

  4. Δηλαδη ολα γινονται σωστα και οπως πρεπει αλλα ειστε τελευταια υπηρεσια σε σχεση με τις υπολοιπες στην Ελλαδα. Καθεστε και δηλωνετε οτι και 0 αιτησεις να ερχοντουσαν παλι το συστημα θα ηταν μπλοκαρισμενο! Αυτο μονο δηλωνει τα χαλια σας σαν υπηρεσια! ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ! Για αυτο ειστε εκει! Εσεις πατε απο το κακο στο χειροτερο! Αν δεν μπορειτε τοτε μπορειτε και να φυγετε! Θελετε προσληψεις; Να τις απαιτησετε! Δεν ειδα εγω καποια απαιτηση απο το κοπελακι που εχει παρει παραμασχαλα τελευταια υπουργους και πρωθυπουργους!
    Αλλα ετσι ειναι οταν δηλωνετε ημιαργιες με το παραμικρο, κλεινετε τις υπηρεσιες με το παραμικρο εθνικο πενθος ενω η υπολοιπη οικονομια της πολης δουλευει μια χαρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook