Φθηνά στεγαστικά αλλά με προϋποθέσεις: Όλοι οι κόφτες που στερούν τα δάνεια

φθηνά-στεγαστικά-αλλά-με-προϋποθέσει-1449648

Χαμηλότοκα και άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέους και ζευγάρια 25 έως 39 ετών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η στρατηγική κοινωνικής στέγασης που παρουσίαστηκε πριν μερικές μέρες.

Κεντρικός πυλώνας τους προγράμματος είναι η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.
Πρόκειται για δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί επιτόκιο που θα ανέρχεται σε 1%.

Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 276 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά ενώ υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023.

Όλοι οι κόφτες

Τα δάνεια αυτά ωστόσο θα υπόκεινται σε προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

Ηλικιακό όριο

Θα πρέπει να είναι νέοι και νέα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 25 με 39 ετών που πρακτικά σημαίνει οτι αποκλείονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Εισοδηματικά κριτήρια

Πρέπει να έχουν κατώτατο εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ και ανώτερο αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης (δηλαδή, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Σταϊκούρας 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Αναλυτικά, δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Κριτήρια παλαιότητας και τετραγωνικών

Το δάνειο θα μπορεί να πάρει έγκριση μόνο αν αφορά πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007. Αποκλείονται δηλαδή, όσα έχουν χτιστεί πρόσφατα ή είναι μεγαλύτερα από 120 τ.μ.

Εξηγώντας o Υπουργός γιατί μπήκε το όριο των 120τ.μ. είπε οτι αυτό αποφασίστηκε γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και το όριο του 2007 για να αλλάξει το στοκ των κατοικιών. Σύμφωνα με τον ίδιο με τα μέτρα αυτά το επιτόκιο αντί να είναι 4% όπως θα είναι 1%. Μιλάμε για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά είπε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι. Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνούς ή πολύτεκνούς αλλά και για όσους αποκτήσουν τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook