Φτάνουν Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν: Στην Ιορδανία άλλοι 7 – «Παράθυρο» για τον απεγκλωβισμό κι άλλων

φτάνουν-αθήνα-οι-πρώτοι-έλληνες-από-το-1678001

Από τα πυρά και την αβεβαιότητα στον δρόμο για την πατρίδα βρίσκονται 28 Έλληνες που ζούσαν στο Σουδάν. Μετά από 10 ημέρες φρίκης και πολέμου, με τη βοήθεια των Γάλλων και των Ιταλών κομάντο κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να φτάσουν σώοι στο Τζιμπουτί. Από εκεί μεταφέρονται στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο από την Κυριακή βρισκόταν στην Αίγυπτο.

Σήμερα, το πρωί, περίπου στις 8 με 9 τοπική ώρα το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες θα φτάσει στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, άλλοι 7 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια των Ολλανδών και βρίσκονται στην Ιορδανία. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναπατριστούν. Με τους νέους απεγκλωβισμούς ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν διασωθεί ανεβαίνει στους 35.

Η εκεχειρία των 72 ωρών που ανακοινώθηκε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές «ανοίγει» το παράθυρο για να τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων.

Προς το παρόν ο Γολγοθάς παραμένει για δεκάδες άλλους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μία από τους εγκλωβισμένους μίλησε χθες στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας».

Από την πλευρά του ένας ακόμα Έλληνας εγκλωβισμένος τονίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. «Πάρα πολύ χάλια, πάρα πολύ δύσκολα. Και ο μητροπολίτης μας περνάει πάρα πολύ δύσκολα με αυτούς τους εγκλωβισμένους. Ευελπιστούμε σήμερα να γίνει κάτι».

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία Ελληνίδας στον ΣΚΑΪ, «Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε «να βγείτε» έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πως θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε».

Άλλοι 7 απεγκλωβίστηκαν

Ακόμη επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Εκεχειρία 72 ωρών στο Σουδάν

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Γερμανία – Ουκρανία μεταφέρουν τους υπηκόους τους

Η Ιαπωνία προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 45 υπηκόων της και συγγενών της από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα και αξιωματούχοι.

«Συνολικά 45 άνθρωποι» επιβιβάστηκαν «σε μεταγωγικό αεροσκάφος C2» των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων που εστάλη στο Σουδάν και απογειώθηκε από το ανατολικό τμήμα της χώρας «για το Τζιμπουτί», εξήγησε ο κ. Κισίντα στον Τύπο.

Πρόσθεσε πως άλλοι τέσσερις Ιάπωνες υπήκοοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν το Σουδάν προς το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία χάρη στη βοήθεια της Γαλλίας και διεθνών οργανισμών.

«Σε εξέλιξη» βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης γερμανών και πολιτών κρατών – εταίρων από το Σουδάν, δήλωσε νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ευχαριστώντας τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

Η Bundeswehr έχει απομακρύνει έως τώρα περισσότερα από 300 άτομα, σε τρεις πτήσεις με στρατιωτικά Airbus Α400Μ. Περίπου 150 από αυτούς είναι Γερμανοί, ανάμεσά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία και αφρικανικές χώρες, διευκρίνισε η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αργά το βράδυ με τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook