Φρικτό ατύχημα σε κατάστημα της αλυσίδας Jumbo με θύμα 6χρονο αγόρι

φρικτό-ατύχημα-σε-κατάστημα-της-αλυσί-1373298

Γονείς κατέθεσαν μήνυση στην εταιρεία Jumbo για τον βαρύ τραυματισμό που υπέστη το έξι ετών αγοράκι τους, τον περασμένο Ιούλιο, όταν θέλησε να πιάσει ένα παιχνίδι και λόγω ύψους προσέκρουσε πάνω στα σίδερα κρεμάστρας, τα οποία στερούνταν προστατευτικού καλύμματος. Ως αποτέλεσμα τραυματίστηκε σφοδρά στο αριστερό του μάτι, κάτι που προκάλεσε προσωρινή απώλεια όρασης και οδήγησε σε χειρουργική επέμβαση.

Εξετάζοντας κανείς το χρονικό ενός ατυχήματος που έμελλε να σημαδέψει επί μισό χρόνο την οικογένεια του μικρού αγοριού, αναρωτιέται εάν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένες οι συνθήκες μέριμνας για την αποφυγή τραυματισμών στο υποκατάστημα της εταιρείας στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Κηφισίας. Υπήρχε άραγε η απαραίτητη πρόνοια ώστε να εξασφαλίζεται, στον «ναό» του παιχνιδιού, η ασφάλεια των ανηλίκων που με διάχυτο αυθορμητισμό και ξεγνοιασιά σπεύδουν στα παιχνίδια της αρεσκείας τους;

Η μήνυση στα Jumbo και αναζήτηση ευθυνών

Στην κατά παντός υπευθύνου μήνυση που έχουν καταθέσει οι γονείς του εξάχρονου και που δημοσιοποιεί το protothema.gr, αναφέρεται ότι λίγο έλειψε να χαθεί παντελώς η όραση στο αριστερό μάτι του ανήλικου αγοριού.

Το θέμα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, καθώς το ζήτημα κοινοποιείται στην καθύλην αρμόδια και ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του καταναλωτή», καθώς επίσης στο εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης, δεδομένου ότι -όπως αναφέρεται στην εν λόγω έγκληση- μέλημα των εγκαλούντων γονέων είναι να ληφθούν μέτρα προστασίας, να μην επαναληφθεί έτερος τραυματισμός ανηλίκου παιδιού και, φυσικά, κανείς γονέας να μην βιώσει τον εφιάλτη που βίωσαν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, εκείνο όμως που απομονώνεται ως καίριο είναι το εξής: Γιατί δεν υπήρχε μέριμνα ώστε να μην είναι γυμνά από ειδικά stop, όπως ονομάζονται, τα σιδερένια κρεμαστάρια;

Δεν μπορεί, την ίδια στιγμή, να μην αναρωτηθεί κάποιος εάν παρασχέθηκε η ανάλογη βοήθεια στην οικογένεια την ώρα που βυθιζόταν στο σκοτάδι του πανικού.

Η αντίδραση των υπαλλήλων

Όπως υποστηρίζει στη μήνυση η 42χρονη μητέρα, τη στιγμή του τραυματισμού βρισκόταν σε κοντινή απόσταση μία υπάλληλος που μπορεί να πιστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε το περιστατικό. Ωστόσο, η μητέρα ισχυρίζεται ότι όχι μόνο δεν υπήρξε έμπρακτη συμπαράσταση από το προσωπικό του υποκαταστήματος του Jumbo την ώρα που το αγοράκι χτύπησε, αλλά το μόνο – όπως τονίζει – που φαίνεται να ενδιέφερε τους εργαζόμενους ήταν η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών για κάποιες αγορές που είχαν ήδη γίνει.

Με το άγχος να την κυριεύει, η μητέρα είχε χαθεί σε πλήθος αρνητικών σκέψεων, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τον εξάχρονο γιο της που τη στιγμή εκείνη, όπως θυμάται, έκλαιγε γοερά.

Η 42χρονη βρισκόταν στο κατάστημα μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Όπως επισημαίνει, δεν φανταζόταν ότι μέσα σε δευτερόλεπτα και παρόλο που είχε συνεχώς τον νου της, ξαφνικά ο γιος της θα προχωρούσε λίγα βήματα για να πάρει ένα πλαστικό πιστολάκι το οποίο όμως κρεμόταν από σιδερένια κρεμάστρα. Λόγω ύψους, το μάτι του παιδιού τραυματίστηκε από τη σιδερένια εξοχή.

Με κορoνοϊό ο πατέρας του παιδιού

Το επίσης αρνητικό στην υπόθεση έγκειται στο γεγονός ότι ο 43χρονος πατέρας του παιδιού νοσούσε βαριά από κορoνοϊό την περίοδο των σχολικών διακοπών, με αποτέλεσμα η 42χρονη να είναι μόνη στο κατάστημα με δύο παιδιά και το ένα να μην μπορεί να δει εξαιτίας του νωπού τραύματος.

Κατηγορίες για σωματική βλάβη από βαρεία αμέλεια των υπευθύνων. Το χτύπημα, όπως επισημαίνεται στη μήνυση, ήταν τέτοιο που προκάλεσε οίδημα, ερυθρότητα και εσωτερική αιμορραγία στο μάτι. Τα προβλήματα στην όραση του εξάχρονου παραμένουν, έξι μήνες μετά το συμβάν.

Ένα 24ωρο μετά το χτύπημα, ειδικός γιατρός παρέπεμψε την οικογένεια σε χειρουργό, ώστε να γίνει η κατάλληλη επέμβαση και το παιδί να μην πάσχει από ολική τύφλωση. Η επέμβαση έγινε και το αγοράκι νοσηλεύτηκε στο «Παίδων Πεντέλης» για μία ημέρα.

Η μητέρα, που θυμάται με τρόμο την απογευματινή βόλτα των θερινών διακοπών που εξελίχθηκε σε ατέρμονη περιπέτεια, επικαλείται και τα λόγια του χειρουργού, ο οποίος δεν μπορούσε να τη διαβεβαιώσει ότι το σοβαρό τραύμα δεν θα στιγμάτιζε την όραση του παιδιού της.

Εγκαλεί, παράλληλα, τους υπεύθυνους του καταστήματος, κατηγορώντας τους για σωματική βλάβη από αμέλεια. «Εγκαλούμε για λογαριασμό του παιδιού μας κάθε υπεύθυνο για την άδικη πράξη της σωματικής βλάβης» επισημαίνουν οι γονείς στη μήνυση που κατέθεσαν.

«Άκουσα ξαφνικά τον γιο μου να σφαδάζει από τους πόνους»

Ο Γολγοθάς της μητέρας του εξάχρονου ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Ιούλιου, την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά. Με τα δύο της παιδιά επισκέφθηκε το υποκατάστημα Jumbo για να αγοράσει παιδικό εξοπλισμό για την παραλία.

Στο κατάστημα πήγε το απόγευμα, συγκεκριμένα στις 18:00, ευελπιστώντας, ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού, η βόλτα να αποτελέσει μια ευχάριστη περιήγηση στον κόσμο του παιχνιδιού.

«Άκουσα ξαφνικά τον γιο μου να σφαδάζει από τους πόνους, να κραυγάζει και να τσιρίζει από τα κλάματα, να κρατά το μάτι του και να οδύρεται», θυμάται και υπογραμμίζει στη μήνυση η μητέρα, ιατρική επισκέπτρια στο επάγγελμα, όπως και ο πατέρας του παιδιού της.

«Τα παιδί δεν διέφυγε της προσοχής και της εποπτείας μου» ξεκαθαρίζει η γυναίκα περιγράφοντας τη στιγμή που ο γιος της επέλεγε πλαστικά παιχνίδια.

Για τη στιγμή που ένιωσε τα πάντα γύρω της να παγώνουν, επισημαίνει: «Έντρομη γύρισα να δω τι είχε συμβεί και διαπίστωσα ότι το αριστερό μάτι του παιδιού δεν ήταν απλώς τραυματισμένο αλλά κόκκινο, αιμορραγούσε και είχε πρηστεί υπερβολικά. Το παιδί με φρικτούς πόνους, μου απάντησε ότι δεν έβλεπε από το αριστερό μάτι».

«Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου -και όπως είναι απολύτως αντιληπτό- προσπαθώντας να καταλάβω πώς τραυματίσθηκε τόσο σοβαρά το παιδί μου και σε ερώτησή μου, μου είπε στην προσπάθειά του να πάρει (να ξεκρεμάσει) πλαστικό πιστόλι από τα σιδερένια τσιγκελωτά κρεμαστάρια εντός των οποίων κρέμονται ακόμη και σε χαμηλό ύψος για τα παιδιά (αν μάλιστα αναλογισθεί κάποιος το ύψος του ανηλίκου υιού μου, ηλικίας έξι ετών, που ήτο τότε μόλις 1,16 εκ.), τα παιχνίδια, τα οποία σιδερένια τσιγγελωτά κρεμαστάρια στο τελείωμά τους στερούνται προστατευτικού stop, ώστε να αποφεύγεται τραυματισμός», προσθέτει η μητέρα.

«Το μοναδικό τους μέλημα ήταν να ελέγξουν εάν τα παιδιά κρατούσαν κάποιο παιχνίδι που δεν πληρώσαμε»

Αδυνατώντας να ξεχάσει την εφιαλτική μια ώρα παραμονής της στο κατάστημα του Αμαρουσίου, τονίζει ακόμη πως είναι «ντροπή για το Jumbo τη στιγμή που το παιδί σφάδαζε από τους πόνους κι εγώ νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω από το σοκ, το μοναδικό τους μέλημα ήταν να ελέγξουν εάν τα παιδιά κρατούσαν κάποιο παιχνίδι που δεν πληρώσαμε».

Δίνοντας, δε, έμφαση στη σοβαρότητα του τραύματος, η μητέρα επισημαίνει ότι κατά την κλινική εξέταση στη σχισμοειδήλυχνία «διαπιστώθηκε  κάθετη διατομή επιπεφυκότα περίπου 12 mm. Έγινε εισαγωγή στην Χειρουργική Οφθαλμολογική Κλινική, όπου υπό γενική αναισθησία πραγματοποιήθηκε χειρουργική διερεύνηση του τραύματος και συρραφή επιπεφυκότα».

Σύμφωνα με τον χειρουργό οφθαλμίατρο, το παιδί τα μπορούσε να είχε χάσει ολοσχερώς την όρασή του στο αριστερό μάτι, υπογραμμίζει η μητέρα ανακαλώντας την ψυχρή και θλιβερή εκείνη ημέρα του Ιουλίου.

Τις προσεχείς μάλιστα ημέρες, οι γονείς του ανηλίκου τραυματισθέντος καταθέτουν και αστική αγωγή για αποζημίωση για τη σωματική βλάβη του ανηλίκου υιού τους, καθώς και κάθε άλλης ζημίας που υπέστη, όπως επίσης και της ηθικής των βλάβης, σημαντικό μέρος της οποίας αποζημιώσεως θα διαθέσουν για κοινωφελή σκοπό, υπέρ σωματείου προστασίας ανηλίκων.

Άλλωστε -όπως επισημαίνουν- αυτό ήταν και το ουσιαστικό κίνητρό τους, όταν αποφάσισαν μετά την τραγική επίσκεψή τους στο κατάστημα Jumbo το απόγευμα της 14ης Ιουλίου να επιδοθούν σε δικαστικό αγώνα και ως εκ τούτου να αναλωθούν και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά: να αποτρέψουν οποιονδήποτε έτερο τραυματισμό άλλου αθώου ανηλίκου μέσα στον κατά τα άλλα «παράδεισο» των παιδιών και κατ’ επέκτασιν, κανείς άλλος γονέας να μην βιώσει τον εφιάλτη που βίωσαν οι ίδιοι.

Σε επικοινωνία με το νομικό τμήμα της εταιρίας Jumbo την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, η νομική σύμβουλος κα. Οικονόμου, απάντησε στο protothema.gr ότι το καταγγελλόμενο συμβάν δεν έχει καταγραφεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την οικογένεια του 6χρονου αγοριού,  επιδόθηκε  στις 24/10/2022 στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Μοσχάτο εξώδικη όχληση μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η υποβολή της μήνυσης εις βάρος των Jumbo.

protothema.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook