Φρίκη στα Χανιά: Γηροκομείο – κρεματόριο με 30 δολοφονίες και 8 απόπειρες – Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες διαβίωσης των ηλικιωμένων

φρίκη-στα-χανιά-γηροκομείο-κρεματόρ-1214954

Κόλαφος είναι η πολυσέλιδη δικογραφία που υποβλήθηκε στην Δικαιοσύνη από την Ασφάλεια Χανίων για την πολύκροτη υπόθεση κακοποίησης και ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων (Δείτε ΕΔΩ)

Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων από τους πολυάριθμους ύποπτους θανάτους που διερευνήθηκαν, διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Στην δικογραφία που υποβλήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκαν από τον Ανακριτή επτά εντάλματα στις 4 Φεβρουαρίου που εκτελέστηκαν σήμερα, περιλαμβάνονται συνολικά 37 κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις επτά οι οποίοι και συνελήφθησαν (Δείτε ΕΔΩ).

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένους που από το 2009 έως το 2020 και 8 απόπειρες.

Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ κατά εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Επίσης, οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.

Για τους επτά που συνελήφθησαν και αποτελούν τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκε και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους, ενώ το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων κλπ.

Δαπανούσαν μόλις 0,55 λεπτά την ημέρα για τη «φροντίδα» και «σίτιση» των ηλικιωμένων

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τα όσα συνέβαιναν για χρόνια στο γηροκομείο, η αντίστροφη μέτρηση στις ζωές των ηλικιωμένων ξεκινούσε αμέσως μετά την εισαγωγή τους. Τους χορηγούνταν σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φάρμακα χωρίς διάγνωση με στόχο να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες, να καμφθεί η κινητικότητα τους και οι δράστες να μπορέσουν να βάλουν χέρι στα μετρητά και στα ακίνητά τους! Άλλωστε οι καταγγελίες και για ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων διαδέχονταν πέρυσι η μία την άλλη.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας επίσης προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για την «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.

Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.

Αυτά προκύπτουν όλα από την σχετική έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.

Πρόσθετα, από τους υπόλοιπους 30 κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά και αφορά στην απάτη των 120.00 ευρώ, καθώς επίσης 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν την συγκεκριμένη δομή.

Τονίζεται δε, από τις Αρχές ότι ενδεχομένως να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια ενώ ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για την διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook