Friendship Dilemma: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

friendship-dilemma-υπάρχει-φιλία-μεταξύ-ανδρών-και-γυ-1227163

Ένα συνεχές ζήτημα που απασχολεί όσους κοινωνικούς επιστήμονες ασχολούνται με τα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων είναι αν υπάρχει αγνή φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χωρίς να εμπλέκεται το σεξ ενεργά;

Μία σχετική ταινία ορόσημο είναι αυτή του 1989 “Όταν ο Χάρρυ γνώρισε τη Σάλλυ” που περνά συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με την φιλική σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το ίδιο ερώτημα μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα έβρισκε μία εύκολη αρνητική απάντηση. Πολλοί θεωρούν πως ένας άνδρας και μία γυναίκα δεν μπορούν να βρίσκονται πολύ κοντά χωρίς να υποβόσκει το σεξουαλικό στοιχείο. Άλλωστε ο δυτικός κυνισμός προωθούσε την ιδέα ότι ακόμη και ένα δείπνο δεν μπορεί να προσφερθεί έτσι ανιδιοτελώς … Χωρίς να εμπλέκεται το χρήμα, το αίμα ή το σεξ.

Βέβαια τα πράγματα σήμερα είναι πιο πολύπλοκα. Τα δύο φύλα μοιάζουν να έχουν γεφυρώσει σε σημαντικό βαθμό τις χαώδεις διαφορές που κάποτε τους χώριζαν. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι όταν και οι δύο είναι ετεροφυλόφιλοι μπορούν να είναι φίλοι και μόνο φίλοι.

Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά φαινόμενα καλό είναι να αποφεύγονται οι γενικεύσεις και οι ταμπέλες. Ίσως το γεγονός ότι η έρευνα μέσα από τις συνεντεύξεις και την κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας είναι περιορισμένη… Κι οδηγεί πιο άνετα σε αποτελέσματα που τσουβαλιάζουν δεκάδες είδη ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων.

Διαφορετική φιλία μεταξύ του ίδιου φύλου και διαφορετικού

Η άποψή μου είναι πως ναι κατά περίπτωση μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εξομοιώσουμε την φιλία μας με ένα άτομο του αντίθετου φύλου με αυτήν που έχουμε με ένα άτομο του ίδιου φύλου με το δικό μας. Η σχετική βιβλιογραφία τονίζει πως οι άνδρες τείνουν να δείχνουν στις γυναίκες φίλες τη ρομαντική και ευαίσθητη πλευρά τους.

Όμως πολλές φορές την καλύπτουν επιμελώς όταν κανονίζουν βραδιές ή εκδρομές γεμάτες τεστοστερόνη. Αντίστοιχα, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο πρόθυμες να συζητήσουν με τους άνδρες φίλους τους τις δικές τους καταπιεσμένες πλευρές του εαυτού τους… Που συνήθως σχετίζονται με ζητήματα σεξουαλικότητας.

Το σίγουρο είναι πως η ύπαρξη μιας φιλίας μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας δεν αποτελεί αυτόματα ένδειξη μείωσης της ταυτότητας του αρσενικού κυνηγού που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Αντίστοιχα για τη γυναίκα δεν σημαίνει ακύρωση της θηλυκότητάς της. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε φιλία είναι μοναδική με τους δικούς της κανόνες, τα δικά της όρια και τις δικές της συνήθειες!

Κείμενο: Στέλλα Καράπα – Ψυχολόγος / k-mag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook