Φραγκάκης: «Συνολικό «ταμείο» για τον τουρισμό, θα κάνουμε τον Νοέμβριο»

φραγκάκης-συνολικό-ταμείο-για-τον-1080663

«Συνολικό ταμείο για τον τουρισμό θα κάνουμε τον Νοέμβριο» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα FREE SYNDAY και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μάτη.

Ο κ. Φραγκάκης υπενθυμίζει ότι προτεραιότητα στον τουρισμό παραμένει η ασφάλεια και εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός ότι άνοιξε ήδη το 65% των ξενοδοχείων, αλλά και από την προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου, που έβαλε πλάτη, στηρίζοντας και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα τονίζει τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού και σημειώνει ότι τα ειδικά κίνητρα που δίνονται φέτος για τον εσωτερικό τουρισμό θα πρέπει να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το 2021, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού και θέτει ως στόχους την ισχυρότερη παρουσία σε νέες αγορές και την ενίσχυση της συνεργασίας με σημαντικούς παίκτες του τουρισμού διεθνώς.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Φραγκάκη:

1.      Ποιο είναι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός το φετινό καλοκαίρι;

Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Η πανδημία άλλαξε αναγκαστικά τα σχέδιά μας για το 2020 και προφανώς μετέβαλε και την στόχευσή μας όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού. Είχαμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια να ανοίξουμε αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία και άλλες, αλλά η κρίση του Covid 19 δεν μας επιτρέπει, για τώρα τουλάχιστον, να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας. Ο πρώτος μας ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι οι παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κλπ). Οι παραδοσιακοί μας «πελάτες», να μου επιτραπεί η έκφραση.  Προφανώς το πρώτο μας κριτήριο είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιμέρους χωρών – στόχων καθώς ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε αλλά προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια. Εξίσου σημαντικός στόχος για φέτος είναι ο οδικός τουρισμός που όμως με τα πρόσφατα δεδομένα υποχωρεί αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε σημαντική μας επιδίωξη. Φέτος γενικότερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του, παρά το γεγονός ότι ενεργούμε σε ένα πολύ ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον.

2.      Είχε ανταπόκριση στο διεθνές κοινό η διαφημιστική εκστρατεία του ελληνικού τουρισμού;

Κατ΄αρχήν να επισημάνω ότι για πρώτη φορά ο ΕΟΤ βγήκε πολύ νωρίς σε καμπάνια branding ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, η οποία δυστυχώς διεκόπη με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακόμα όμως και μέσα στην καραντίνα δεν μείναμε αδρανείς. Είμασταν από τις λίγες χώρες που βγήκαμε με μία προσεκτική καμπάνια το «Greece from Home» η οποία πήρε εξαιρετικές κριτικές και ήταν προϊόν συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, ήδη έχουμε ξεκινήσει και «τρέχουμε» καμπάνια χώρας με διπλό μήνυμα: την μοναδικότητα του ελληνικού καλοκαιριού και την ασφάλεια του προορισμού. Μια καμπάνια digital, που θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες και η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό απευθύνεται σε χώρες με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τέτοια που επιτρέπουν την ελεγχόμενη είσοδο επισκεπτών. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε ευελιξία όσον αφορά και την ένταση της καμπάνιας όσο και τις χώρες που θα στοχεύουμε ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό που πλέον τρέχουν και αυτά επιμέρους καμπάνιες σε τοπικά μέσα των χωρών ευθύνης τους. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα προφανώς με βάση τις παρούσες δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, αλλά συνολικό «ταμείο» θα κάνουμε τον Νοέμβριο.

3.      Η Ελλάδα έχει περάσει ως ασφαλής χώρα, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις σε τρίτες χώρες. Κινδυνεύει αυτή η εκτίμηση;

Όσο τηρούμε όλοι μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα και το λέω μετά λόγου γνώσης. Επίσης έχω εμπιστοσύνη στον υγειονομικό μηχανισμό και την πολιτική προστασία που έχει λειτουργήσει εδώ και μήνες πολύ αποτελεσματικά. Όπως καταφέραμε να κρατήσουμε υγιείς τους Έλληνες κατά την διάρκεια της βαριάς πανδημίας έτσι μπορούμε να κρατήσουμε υγιείς και τους επισκέπτες μας τώρα. Τα στοιχεία των δειγματοληπτικών τεστ και των ελέγχων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά μέχρι τώρα παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και γενικά πιστεύω ότι έχουμε τον έλεγχο. Και είναι σημαντικό να το κρατήσουμε μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν, γιατί θα είναι η βάση μας για το 2021 το οποίο θα είναι έτος ανάκαμψης του τουρισμού μας. 

4.      Το Υπ. Εργασίας έχει εκδώσει τουριστικά voucher. Έχετε αξιολογήσει τα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία; Θα μπορούσε να διατηρηθεί ο θεσμός;

Ο κοινωνικός τουρισμός εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Φέτος όμως έχει ενισχυθεί πολύ σημαντικά ενώ έχουν προστεθεί και άλλα δύο προγράμματα, το «Τουρισμός για όλους» και τα voucher για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικές ενέσεις τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού καθώς δίνουν την δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τουριστική μας βιομηχανία καθώς ήδη πάνω από 300.000 Έλληνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προφανώς ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα σώσει την παρτίδα φέτος, καθώς η Ελλάδα στηρίζεται σε ποσοστό 90% στον εισερχόμενο τουρισμό. Όμως κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει την αξία του για πολλούς λόγους. Γι΄αυτό και δίνονται ειδικά κίνητρα φέτος και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά και τα επόμενα χρόνια.

5.      Με τι ποσοστό επί του περυσινού τζίρου του τουρισμού θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο το Υπουργείο Οικονομικών;

Το 2019 τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 19 δις ευρώ ενώ συνολικά ο τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 25% συνολικά. Είναι μεγάλα νούμερα τα οποία προφανώς καταδεικνύουν το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας. Ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας το ποσοστό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τον Τουρισμό φτάνει το 97%! Κατανοεί λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στην οικονομία μας η κρίση του κορονοιού η οποία έχει χτυπήσει μεταξύ άλλων και τον τουρισμό μας. Δεν μπορώ και δεν θα ήθελα να κάνω πρόβλεψη εσόδων για την φετινή σεζόν. Θα ήθελα όμως να δω όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να είναι ανοικτές και όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν… Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη όλων μας, να μείνει όρθια η ελληνική τουριστική βιομηχανία φέτος…

6.      Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν άνοιξαν παρά τις εκκλήσεις. Θεωρείτε ότι θα έχουν απώλειες στο μέλλον σε σχέση με όσες άνοιξαν, υφιστάμενες το κόστος;

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο το 65% των ξενοδοχείων έχουν ανοίξει μέχρι τώρα και ενδεχομένως να αυξηθεί ο αριθμός αυτός μέσα στον Αύγουστο. Είναι ένας σχετικά ικανοποιητικός αριθμός εάν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα και τα ρίσκα που παίρνει κάποιος επιχειρηματίας αυτή την περίοδο. Κι επειδή προέρχομαι από τον χώρο του τουρισμού, οφείλω να πω ότι είναι πραγματικά μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους προκειμένου να ανοίξει η σεζον φέτος. Όπως έβαλε πλάτη η Πολιτεία έτσι βάζει πλάτη και ο επιχειρημαιτκός κόσμος στηρίζοντας και τους εργαζόμενους κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό…

7.      Πόση ζημιά έκανε στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα η αναζωπύρωση της πανδημίας στις γειτονικές χώρες; Είναι εύλογο το αίτημα ξενοδόχων για χαλαρότερους ελέγχους;

Αναμφίβολα έκανε ζημιά καθώς υπολογίζουμε πολύ φέτος τον οδικό τουρισμό, προφανώς στη Β. Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Είναι κάτι που αποδεικνύει αν θέλετε πόσο ρευστή είναι η κατάσταση φέτος και πόσο δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος προβλέψεις και σχεδιασμούς. Οι έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν αυστηροί και δεν βλέπω λόγο χαλάρωσης αυτή την στιγμή καθώς όπως έχουμε πει επανειλημμένα στόχος είναι να κινηθούμε με ασφάλεια κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Θα ήταν καταστροφικό να χαλαρώσουμε τώρα για το ίδιο το τουριστικό μας προϊόν. Κάποιες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης χαλάρωσαν τα μέτρα και αναγκάζονται τώρα να πάνε σε lockdown κάτι που θα έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμες στην εικόνα τους. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος.

8.      Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το 2021;

Το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για τον τουρισμό μας και συνολικά για την οικονομία. Εάν όλα πάνε καλά, θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης και τότε είναι που θα κεφαλαιοποιήσουμε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος  συνολικά.  Ο ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ενισχύουμε την συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, φτιάχνουμε το νέο περίπτερο με το οποίο εμφανιζόμαστε στις εκθέσεις, ανασχεδιάζουμε το νέο εθνικό τουριστικό μας portal το visitgreece.gr ενώ πρόθεσή μας είναι να τρέξουμε καμπάνια branding της χώρας όλο το χρόνο με έμφαση φυσικά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Παράλληλα, θέλουμε να αποκτήσουμε ισχυρότερη παρουσία σε νέες αγορές και να ενισχύσουμε την συνεργασία μας με σημαντικούς παίκτες του τουρισμού διεθνώς. Με λίγα λόγια ενόψει 2021 τα αλλάζουμε όλα για να κάνουμε το καλύτερο σε μία χρονιά που πρέπει να τα δώσουμε όλα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook