ΦΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις θα παίρνουν πρώτες τις επιστροφές φόρου

φπα-ποιες-επιχειρήσεις-θα-παίρνουν-πρ-1430393

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με την ΑΑΔΕ να δημιουργεί μια «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους. Στη λίστα θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Οι επιχειρήσεις για να κερδίζουν μια θέση στη «Χρυσή Λίστα» θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

1. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

2. Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

3. Να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 η ΑΑΔΕ πάτησε το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 διεκπεραίωσε 45.188 αιτήματα, επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,957 δις. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, σχεδόν 1.400 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ σχεδόν 240 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων έχει γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα η Εφορία έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook