Φόβοι για παγκόσμιο τραπεζικό κραχ: Δεν έπεισε η «διάσωση» της Credit Suisse

φόβοι-για-παγκόσμιο-τραπεζικό-κραχ-δε-1653478
AP/Seth Wenig

Τους φόβους ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση αντανακλά η αντίδραση των αγορών την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, παρότι, χθες, οι ελβετικές αρχές «έτρεχαν» για να πετύχουν συμφωνία πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο περιόδων, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στη συνέχεια, η πτώση της Credit Suisse, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης ορισμένων τραπεζικών μετοχών, και άλλες διεθνείς εξελίξεις ξυπνούν ξεκάθαρα μνήμες από το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 και τίποτα δεν φαίνεται αρκετό ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες. Και την ίδια ώρα, ο «Dr Doom» Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί ότι είμαστε ξανά στα πρόθυρα μιας περίπτωσης «Lehman Brothers».

Σήμερα, το πρακτορείο Reuters σχολιάζει τον «αναγκαστικό γάμο» Credit Suisse και UBS και τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση, με τον τίτλο του πρωτοσέλιδού του:

«Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς η διάσωση της Credit Suisse δεν κατάφερε να «πνίξει»τους φόβους μετάδοσης».

Οι μετοχές της UBS Group AG (UBSG.S) βυθίστηκαν κατά 7% εν μέσω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της συμφωνίας και τις προοπτικές των ελβετικών τραπεζών, μια χώρα που κάποτε χαρακτηριζόταν ως πρότυπο. Το σχέδιο διάσωσης που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές την Κυριακή, προβλέπει ότι η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την Credit Suisse με τις ζημίες απομείωσης να υπολογίζονται σε έως και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές τώρα εστιάζουν στο τεράστιο πλήγμα που θα δεχτούν ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse, εντείνοντας τους φόβους και για άλλους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και μιας μετάδοσης της κρίσης, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης των περιφερειακών δανειστών στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν. Οι γερμανικοί τραπεζικοί κολοσσοί Deutsche Bank και Commerzbank σημείωσαν πτώση 3,1% και 3,3% αντίστοιχα, ενώ η γαλλική BNP Paribas υποχώρησε 3,7%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειξαν έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook