Φόβοι για καταστροφική σύγκρουση με γιγαντιαίο παγόβουνο για το «νησί των πιγκουίνων» Ι Video

φόβοι-για-καταστροφική-σύγκρουση-με-γ-1147333

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες το τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε και κατευθύνεται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Νήσων Σάντουιτς, στο νότιο Ατλαντικό, γνωστό για τη μεγάλη αποικία πιγκουίνων.

Όπως υποστηρίζουν, μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια φύση του νησιού που περιλαμβάνει κυρίως πιγκουίνους, φώκιες και άλμπατρος.

Οι επιστήμονες έχουν περάσει εβδομάδες παρατηρώντας αυτό το γεγονός, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς το παγόβουνο, που έχει περίπου ίδιο μέγεθος με το νησί, αποκολλήθηκε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, σημειώνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία των 20,75 βαθμών Κελσίου (69,35 βαθμούς Φαρενάιτ) στις 9 Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο – που ονομάζεται A68a – βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, που είναι αποικία πιγκουίνων και άλλων ζώων. Το αν η σύγκρουση είναι μέρες ή εβδομάδες μακριά είναι ασαφές, ωστόσο παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

“Μια σύγκρουση είναι ακόμα αβέβαιη, καθώς τα ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παγόβουνο μακριά από το νησί”, είπε ο ωκεανογράφος Geraint Tarling, σύμφωνα με το Reuters. Και πρόσθεσε: “Τα ρεύματα γύρω από το νησί είναι περίπλοκα και παραμένει πιθανό να παρεκκλίνει της πορείας του”.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα βρετανικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δείχνουν το μέγεθος του τερατώδους παγόβουνου 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η επιφάνειά του οποίου έχει ρωγμές.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook