Φωτιά στο Σχίνο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί – Οι καπνοί έφτασαν Αθήνα, Κυκλάδες και Ικαρία | Photos + Videos

φωτιά-στο-σχίνο-κάηκαν-σπίτια-εκκενώθ-1224753

Αντιμέτωποι με πολλές εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, καίγοντας παρθένο δάσος σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά έχει κατευθυνθεί προς το Αλεποχώρι, κοντά στον οικισμό Μάζι, με τις αρχές να δίνουν το πρωί της Πέμπτης εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια κυρίως στα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου.

Έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής συμμετέχουν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού.

Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ- συντονίζουν τις επιχειρήσεις.

Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

 

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Μέχρι την Αθήνα ο καπνός

Καπνός και στάχτες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και στο Κορωπί. Ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δυστυχώς, η πρόβλεψη του καιρού και ειδικότερα των ανέμων, τις επόμενες ώρες, στην περιοχή όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη από χθες το βράδυ η πυρκαγιά, δεν είναι καλή. Και αυτό, γιατί πιο αργά το μεσημέρι και από το απόγευμα και έπειτα αναμένεται μια νέα γοργή αύξηση της έντασης των ανέμων.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 5 μποφόρ σε αυτή την περιοχή αλλά δυστυχώς μέχρι το βράδυ θα ξαναγυρίσουμε στα 7 μποφόρ τοπικά – σε Κόρινθο, Αλεποχώρι και Σχίνο. Εφ εξής αναμένουμε αύξηση των εντάσεων των ανέμων» εξηγεί στο newsit.gr ο κλιματολόγος και συνεργάτης του meteo.gr Σταύρος Ντάφης και προσθέτει: « Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω απόψε και θα παραμείνουν ενισχυμένοι για 12 με 18 ώρες, τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί δηλαδή, όταν και θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Οι άνεμοι, ισχυροί βορειοδυτικοί πάντα, εφ εξής και για το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι επιβαρυντικοί για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο καπνός έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Πηγή: Cnn.gr / Newsit.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook