Φωτιά στην Αγία Πελαγία: Απομάκρυναν βρέφος και οικογένειες – Η αιτία της πυρκαγιάς

φωτιά-στην-αγία-πελαγία-απομάκρυναν-β-1096005

Λαχτάρισαν χθες κάτοικοι κι επισκέπτες της Αγίας Πελαγίας, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή κι είχε ως αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν σε κοντινή απόσταση από σπίτια και ξενοδοχειακή μονάδα. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά κι εθελοντών υπήρξε τελικά καταλυτική, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο χρειάστηκε να γίνει και προληπτική απομάκρυνση πολιτών από την περιοχή.

Εξάλλου, χθες αναδείχτηκε με εμφατικό τρόπο η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του κόμβου του ΒΟΑΚ, καθώς, λόγω της μη δυνατότητας τής από εκεί πρόσβασης της Πυροσβεστικής στην περιοχή, “χάθηκε” πολύτιμος χρόνος, ο οποίος ευτυχώς δεν έμελλε να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, η φωτιά ξέσπασε μετά από εργασίες που έκαναν κάποια άτομα στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του, τα εν λόγω άτομα οδηγήθηκαν ενώπιον των Αρχών. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι κι επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Κάποια στιγμή είχε κοπάσει η φωτιά, αλλά λόγω του δυνατού αέρα αναζωπυρώθηκε. Η Πυροσβεστική άργησε να έρθει διότι με το να είναι κλειστός ο κόμβος αναγκάστηκε να έρθει από τον δεύτερο κόμβο με μεγάλη αργοπορία, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το θέαμα με τα καμένα ξερόχορτα και καλάμια. Ευτυχώς που δεν άρπαξαν τα σπίτια και δεν έχουμε θύματα. Πρέπει να δούμε αυτό το θέμα σοβαρά, γιατί με το να είναι κλειστή η εθνική δεν μπορούν να κατέβουν γρήγορα είτε τα πυροσβεστικά οχήματα είτε τα ασθενοφόρα», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας, Μαρία Καρούζου.

Στην περιοχή έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 11 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, καθώς και πολλοί εθελοντές κάτοικοι. Επίσης, σύμφωνα με το neakriti.gr, “επιστρατεύτηκε” σκάφος του Λιμενικού, το οποίο βρέθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για προληπτικούς λόγους, ενώ κινητοποιήθηκαν ακόμη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και οκτώ σκάφη ιδιωτών. Εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντική στο να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά ήταν η συμβολή ελικοπτέρου που πραγματοποίησε ρίψεις νερού.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή ξηρή βλάστηση κι επεκτάθηκε γρήγορα. Οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν συχνά κατεύθυνση, κάνοντας ακόμη πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών. Παρά τη δυσκολία των πυροσβεστών, περίπου στις 4 το απόγευμα κατάφεραν να προβούν σε μερικό έλεγχο της πυρκαγιάς.

Πάντως, για προληπτικούς λόγους έκλεισε τμήμα του οδικού δικτύου που οδηγεί προς τον οικισμό της Αγίας Πελαγίας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μποκέα, χρειάστηκε να γίνουν «απεγκλωβισμοί και να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους οικογένειες, μεταξύ των οποίων κι ένα νεογέννητο βρέφος». «Κάναμε το αυτονόητο. Ενεργοποιήσαμε όλο τον μηχανισμό, τόσο τον οικείο Δήμο, όσο την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό. Έγινε προληπτική απομάκρυνση των πολιτών και δεν απειλήθηκε ουδεμία ανθρώπινη ζωή ή κατοικία. Χάρη στην έγκαιρη και μεγάλη επέμβαση που έγινε, καταφέραμε και περιορίσαμε την πυρκαγιά χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο περιφερειακός διευθυντής Π.Υ. Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου χαρακτήρισε την περιοχή της Αγίας Πελαγίας ως «πολύ δύσκολη περιοχή». «Έχουμε τονίσει πολλές φορές τις ανάγκες να στηριχθεί η Πολιτική Προστασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είδαμε ότι, ειδικά εδώ, σε μια τουριστική περιοχή με άναρχη δόμηση, την ξηρή βλάστηση που υπάρχει, είναι πολύ επικίνδυνο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποκέας.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook