Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα τμήμα του Κρυονερίου – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

φωτιά-στη-βαρυμπόμπη-εκκενώθηκε-μέσα-1261254

Η επέλαση της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεσή της

Στην προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά συνδράμουν από το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Δεκάδες καμένα σπίτια και τεράστιας έκτασης καταστροφή

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη, πέρασε από τους Αδάμες, το Τατόι και τους Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά της: Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε. Οι αναζωπυρώσεις στα τρία πύρινα μέτωπα είναι συνεχείς, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, περιμένοντας πώς και πώς τη συνδρομή των εναέριων μέσω με το πρώτο φως της ημέρας.

Το πιο σημαντικό μέσα σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση είναι πως χάρη στον καλό συντονισμό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι και απομακρύνθηκαν εκατοντάδες πολίτες με ασφάλεια. Οι ζημιές είναι δεδομένο ότι θα είναι τεράστιες.

Λίγο μετά τις 03.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης εκκενώθηκε περιοχή στην οδό Ανοίξεως στο Κρυονέρι, με τις φλόγες να φτάνουν πολύ κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής. Το μήνυμα για εκκένωση των κατοικιών επί της οδού Ανοίξεως εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»,

Κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου συγκεντρώθηκαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της περιοχής Γ. Καλαφατέλης έκανε λόγο για πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Η φωτιά μαινόταν σε μία παλιά αγροικία πίσω από το νεκροταφείο και εκτός από πυροσβέστες επιχειρούσαν και εθελοντές.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό. Περίπου μισή ώρα μετά την αποστολή του έκτακτου μηνύματος σε κατοίκους του Κρυονερίου, κάποιοι εξ αυτών φέρεται να επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η πλέον επικίνδυνη φωτιά εκτείνεται από τους Θρακομακεδόνες έως την Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και το Ολυμπιακό Χωριό. Ουσιαστικά πλέον, το πύρινο μέτωπο ακολουθεί το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά απέναντι, κάτι που φαίνεται, έχει κερδηθεί.

Η φωτιά έχει παραδώσει σπίτια και επιχειρήσεις στις φλόγες, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό. Από την άλλη πλευρά του μετώπου το στοίχημα είναι στους Θρακομακεδόνες προς το Μενίδι και καθώς οι χαμηλής έντασης άνεμοι κατευθύνουν προς εκεί την άλλη πλευρά του μετώπου έχει δοθεί νέα οδηγία από το «112» προς τους κατοίκους Αχαρνών, Λυκόβρυσης, Κάτω Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Το μεγάλο στοίχημα επίσης πέρα από το Ρέμα Χελιδονούς κατά την διάρκεια της νύχτας και ειδικά για το πρωί θα είναι η Άνω Βαρυμπόμπη, καθώς σε αυτό το σημείο η φωτιά ακόμα και τώρα συναντά παρθένα σημεία του πευκουδάσους και αναζωπυρώνεται. Σήμερα το πρωί λοιπόν με τα εναέρια να πιάνουν δουλειά από νωρίς αναμένεται το μεγάλο στοίχημα να είναι αυτό. Να περιοριστεί ειδικά εκείνη η πλευρά του πύρινου μετώπου.

Από νωρίς χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε όλες αυτές τις περιοχές, ορισμένοι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και άτομα με κινητικά προβλήματα παρέμειναν όμως στις οικίες τους και ζήτησαν στη συνέχεια βοήθεια για να απομακρυνθούν. Πυροσβεστική και Αστυνομία πραγματοποίησαν 315 απεγκλωβισμούς πολιτών και απομακρύνσεις σε ασφαλή σημεία που ολοκληρώθηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες επιχειρήσεις, καθώς ακόμα δέχονται τέτοιες κλήσεις από την περιοχή, τα κέντρα επιχειρήσεων Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Το πλήρωμα μίας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συνόδευε κλιμάκιο πυροσβεστών αποκόπηκαν στην Βαρυμπόμπη από την φωτιά. Έγινε στοχευμένη ρίψη νερού από αέρος στο σημείο για την προστασία τους, συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο και αργότερα κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις και για απεγκλωβισμένους από ασανσέρ από διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου.

Αυξημένη ετοιμότητα της Πυροσβεστικής υπήρχε και για την προστασία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων, για το οποίο ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική, αφού δεν έφτασε εκεί η φωτιά, ενώ δεν χρειάστηκε και να μεταφερθούν ασθενείς.

Συνολικά, τις 81 έφτασαν οι δασικές φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα και συνολικά επιχείρησαν 1.605 πυροσβέστες με 42 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 547 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 18 αεροσκάφη και 16 ελικόπτερα. Συνέδραμαν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην δασική πυρκαγιά που μαίνεται, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 9 ελικόπτερα (7 για αεροπυρόσβεση και 2 για συντονισμό) και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από την ΕΛ.ΑΣ. συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, ενώ με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικού με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους. Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας τέθηκε και το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών της Αττικής με σκοπό την, σε συντρέχουσα περίπτωση, έγκαιρη και κατά το έπακρο δραστηριοποίησή του.

Σημειώνεται ότι κατά την έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν εξασφαλισθεί ξενοδοχεία για την ασφαλή παραμονή των πυρόπληκτων όσο χρειαστεί μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας πολύτιμα έργα από τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook