Φωταγωγήθηκε το νοσοκομείο Χανίων για τον σακχαρώδη διαβήτη

Φωταγωγήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Στη φετινή φωταγώγηση παρευρέθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέας, ο Αναπληρωτής διοικητής  Μάνος Μπολώτης, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια ως συμβολική, που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση για την ύπαρξη του αλλά και την ενημέρωση για τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του. 

Παρούσα ήταν επίσης και η υπεύθυνη του διαβητολογικού ιατρείου και παθολόγος με ειδίκευση στο διαβήτη Αργυρώ Γκόγκου, η οποία ανέφερε:

«Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των διαβητικών στην Ελλάδα από 9% πριν μερικά χρόνια, σε 12%. Μάλιστα σε ποσοστό 12% είναι οι ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο και ένας στους δύο ασθενείς είναι αδιάγνωστος. Για το 2021-2023 το μήνυμα της 14ης Νοεμβρίου είναι η πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους στη φροντίδα στον σακχαρώδη διαβήτη. Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την πρώτη ένεση ινσουλίνης.»

Επίσης, τόνισε την ανάγκη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, από τους διαβητικούς καθώς, έχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες νοσηρότητας και θνητότητας. «Το 1/3 των ασθενών που κατέληξαν από κορονοϊό ήταν διαβητικοί», σημείωσε.
«6,7 εκατομμύρια θάνατοι συνέβησαν το 2020, εξαιτίας του διαβήτη και των επιπλοκών του» κατέληξε.

Μεγάλο ποσοστό διαβήτη υπάρχει όμως και σε παιδιά, ειδικά ο διαβήτης τύπου 1 που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και από την ηλικία του ενός έτους, σύμφωνα με όσα λέει η Θεοδοσία Αρβανιτάκη, παιδίατρος με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη. 

Έκρουσε όμως και τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για τα παιδιά στα Χανιά στα οποία όπως αναφέρει:

«Λόγω της παχυσαρκίας, έχει και αρχίζει και εμφανίζεται ο προδιαβήτης τύπου 2 σε αρκετά παιδιά στα Χανιά», τονίζοντας την σημασία την άσκησης και της υγιεινής διατροφής με τη μεσογειακή διατροφή να αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» για τα παιδιά. «Πιστεύω ότι στα παχύσαρκα παιδιά, ένα ποσοστό 70% έχει την προδιάθεση».

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και αύριο, με ενημέρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και θα γίνει φωταγώγηση τόσο στο δημαρχείο Χανίων όσο και στο συντριβάνι.

Δείτε φωτογραφίες

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ