Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβούλιου της Ευρώπης: Ξεκινά σήμερα στα Χανιά παρουσία Μενδώνη και Ευρωπαίων αξιωματούχων

φόρουμ-πολιτιστικών-διαδρομών-του-συ-1538306

Στην αναζήτηση ενός νέο μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον πολιτισμό και την δικτύωση μεταξύ τοπόσημων, αποσκοπεί το 11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στα Χανιά.

Οι εργασίες του φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Minoa Palace» στον Πλατανιά με την συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων από 37 χώρες και αποτελεί συνδιοργάνωση της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας Πολιτιστικών Διαδρομών του ΣτΕ, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (εθν​ικό εστιακό σημείο του προγράμματος), του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, καθώς και της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μια νέα πολιτιστική επιχειρηματικότητα που αναδεικνύεται μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες: «Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι καινούριο κρασί που γεμίζουν τους παλιούς ασκούς» σημείωσε η Υπουργός, χαρακτηρίζοντάς τις, ως «ένα πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης»

Ο αναπληρωτής γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjorn Berge σημείωσε πως «το συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος θεσμός της Ευρώπης και αριθμεί σήμερα 48 κράτη μέλη. Πριν 35 χρόνια έγινε το πρώτο φορουμ πολιτιστικών διαδρομών στην Ισπανία. Η Ελλάδα έχει τεράστια συμβολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομία» τόνισε.
Στοίχημα ο ποιοτικός τουρισμός
Η γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου σημείωσε πως «οι ταξιδιώτες επιδιώκουν την αυθεντική τουριστική εμπειρία ενώ 4 στους 10 επισκέπτες επιλέγουν προορισμό με βάση τα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα μπορεί να διανύει φέτος μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική περίοδο όμως το στοίχημα της ποιότητας και της βιωσιμότητας στον τουρισμό είναι εδώ»
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης και ο πρόεδρος των ιστορικών καφέ Βασίλης Σταθάκης.

Την έναρξη του Φόρουμ ανακοίνωσαν η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος των Ιστορικών Καφέ”.

Το Forum Χανίων 2022 θα προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν η μεθοδολογία και οι πρακτικές των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αυξανόμενη σημασία τους για την προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Τον ρόλο του Συντονιστή Φορέα των διοργανωτών έχει η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ. Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα του Forum περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων, θεματικές και ειδικές ενότητες, καθώς και τελετή απονομής της πιστοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις νέες Πολιτιστικές Διαδρομές του Προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του Forum, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ειδική ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.coe.int/en/web/cultural-routes/2022-chania-forum.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook