Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή τους – Τι θα γίνει με τεκμήρια και τέλος επιτηδεύματος

φορολογικές-δηλώσεις-πότε-ανοίγει-το-ta-1063833

«Καλό Μάιο» η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς: Η πανδημία έχει ανοίξει ουκ ολίγες πληγές και μία από αυτές αφορά στα… συστήματα της Εφορίας και συγκεκριμένα το Taxis. Αναστολές εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, «κούρεμα» ενοικίων, επιστρεπτέα προκαταβολή, έχουν κάνει .. άνω- κάτω το σύστημα στο οποίο επιβάλλεται να γίνουν μια σειρά από προσαρμογές για να «χωνέψει» αυτά τα διαφορετικά καθεστώτα.

Πέρα βεβαίως από τις όποιες καθυστερήσεις προκαλούν οι απαιτούμενες προσαρμογές, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να κλείσει και μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το πως θα διαχειριστεί θέματα όπως για παράδειγμα η υποχρέωση του 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και η προκαταβολή φόρου. Μοιραία όλες αυτές οι «ανοιχτές» υποθέσεις τόσο τεχνικής όσο και ουσιαστικής φύσης πάνε πίσω το άνοιγμα του Taxis για την υποβολή των φορο-δηλώσεων: Αυτή την στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει τον Μάιο καθώς υπολογίζεται ότι έως τότε θα έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προσθήκες στο Ε1.

Η εξίσωση των τεκμηρίων

Ένα από τα ζητήματα ουσίας που «πονοκεφαλιάζει» το Υπουργείο Οικονομικών είναι το σε ποιο ύψος η επιστρεπτέα προκαταβολή θα μετέχει στην κάλυψη των τεκμηρίων

Έχει αποφασιστεί πάντως ότι τα εισοδήματα από τα επιδόματα θα είναι προσυμπληρωμένα στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα από επαγγελματικές δραστηριότητες και θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων. Όμως, ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο μείωσης στο ύψος των τεκμηρίων, καθώς αυτό θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που την περασμένη χρονιά βρέθηκαν με μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αναστολής και τώρα κινδυνεύουν να πληρώσουν τσουχτερό φόρο από τα τεκμήρια. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν σενάρια είτε αναλογικής φορολόγησης με βάση τη μείωση των εισοδημάτων τους μήνες που βρέθηκαν σε αναστολή, είτε πλήρους απαλλαγής από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020.

Η παγίδα των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Ερωτηματικά υπάρχουν και στο κομμάτι που αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τον Απρίλιο αποφάσεις για το μέλλον των ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθώς και για την τύχη των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξετάζεται η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Στο τραπέζι τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου

Όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών υπολογίζεται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μόνο δεδομένο είναι ότι για φέτος, οι λιγοστές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη για το 2020 δεν θα δουν να παγώνει στο 100% η προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερα νέα για το τέλος επιτηδεύματος καθώς στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Αρκετά αργότερα μετατίθεται η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης καθώς με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).

enikonomia.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook