Φορολογικές δηλώσεις: Πώς διαμορφώνεται ο «λογαριασμός»

φορολογικές-δηλώσεις-πώς-διαμορφώνε-1696810

Ανεβασμένος, σε σχέση με το προηγούμενο, διάστημα, είναι ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πλέον, κάθε μέρα, περίπου 70.000 υποβάλλονται ημερησίως, από 30.000 που ήταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, παρά το ότι υπάρχει χρόνος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή είναι το τέλος Ιουνίου.

Αναλυτικά, με βάση την ΑΑΔΕ, από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.548.609 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος. Να σημειωθεί ότι στις 17 Μάη, 1.253.591 φορολογούμενοι είχαν οριστικοποιήσει τη διαδικασία της υποβολής. Πέρυσι, στις 17 Μάη 1.099.559 είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους στο TAXIS.

Σε σχέση με το “αποτύπωμα” των δηλώσεων στο κρατικό ταμείο υπάρχει μια “συνεισφορά” ενός στους δύο φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022, τρεις στους δέκα πληρώνουν φόρο που κατά μέσο φτάνει τα 828 ευρώ ενώ ένας στους έξι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος 354 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει:

  • Το 53,15% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα του 2022. Σε 823.086 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.
  • Επιστροφή φόρου που φτάνει κατά μέσο όρο στα 354 ευρώ, προκύπτει για το 16,96% των φορολογουμένων που αντιστοιχεί σε 262.644 φυσικά πρόσωπα
  • Περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι έχουν λάβει ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την Εφορία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος.
  • Το 29,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Σε 462.879 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 383,15 εκατ. ευρώ ή 828 ευρώ κατά μέσο όρο.

Συμψηφισμοί

Σε σχέση με τους για επιστροφές φόρων και συμψηφισμούς που είναι κομβικοί για τους πολίτες, προβλέπεται επιτάχυνση διαδικασιών, για όσους δεν έχουν “λογαριασμούς” ανοικτούς με το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σε εβδομαδιαία βάση, πλέον, γίνονται επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Επίσης:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Πώς πληρώνουμε;

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

 

-Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook