Φορολογικές δηλώσεις: Αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε2 για τα ενοίκια

φορολογικές-δηλώσεις-αλλαγές-στα-έντ-850512

Σε μια δύσκολη εξίσωση εξελίσσονται οι φορολογικές δηλώσεις 2021, ενώ μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να υποδεχθεί τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Όλα πάντως δείχνουν ότι οι δηλώσεις του Ε1 θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

Στο έντυπο θα πρέπει να προστεθούν κάποιοι νέοι κωδικοί οι οποίοι θα αφορούν τους πληττόμενους της πανδημίας, όπως επίσης να εισαχθούν και οι απαραίτητες προβλέψεις που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων καθώς και των τεκμαρτών δαπανών, των πληττόμενων φορολογουμένων.

Όπως είναι γνωστό ένα πρόβλημα προκύπτει με τα τεκμήρια. Τα εισοδήματα που θα δηλώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα είναι πολύ μειωμένα, ενώ και τα 534 ευρώ μηνιαίως είναι αφορολόγητα. Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία τα συγκεκριμένα εισοδήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερα των πραγματικών εισοδημάτων, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Ως εκ τούτου, εξετάζονται ειδικές ρυθμίσεις, όπως είναι είτε η πλήρης απαλλαγή τους από τα τεκμήρια ειδικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020, είτε η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Προσυμπληρωμένοι κωδικοί με τα ενοίκια

Η Ναυτεμπορική γράφει σήμερα ότι για πρώτη φορά θα είναι προσυμπληρωμένα τα Ε1 και Ε2 με τα ποσά των ενοικίων. Σημειώνεται ότι πέρυσι έγινε μια σχετική τακτοποίηση των παλαιών δηλώσεων και οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να ξεκαθαρίσουν τις δηλώσεις στη σχετική πλατφόρμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα η ΑΑΔΕ προωθεί την αυτόματη προσυμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε1 με τα ενοίκια.

Στόχος είναι τα στοιχεία από τα ενοίκια που υπάρχουν στις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων να περάσουν απευθείας στις φορολογικές δηλώσεις 2021, καθώς και τα στοιχεία από τις δηλώσεις Covid.

ieidiseis.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook