Φόροι: Έρχεται η «λυπητερή» του Οκτωβρίου με λογαριασμό 2,2 δις. ευρώ

φόροι-έρχεται-η-λυπητερή-του-οκτωβρ-1303835

Βαρύ είναι το φορολογικό ημερολόγιο των επομένων τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου καθώς φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καλούνται έως το τέλος του μήνα να καταβάλλουν 2,2 δισ. ευρώ για φόρους και σχετικές υποχρεώσεις από ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να καταβληθεί η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, οι δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις αλλά και θα πρέπει να γίνει η καταβολή τριών δόσεων για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις

Αναλυτικά την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα πρέπει να καταβληθούν τα εξής:

1. Η δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που προβλέπεται για τον τρέχοντα μήνα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 400 εκ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

2. Δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ, για όσους επέλεξαν να αφήσουν για τον Οκτώβρη και τις δυο πρώτες καταβολές. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 850 εκατ. ευρώ. Έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πρέπει όσοι από τα 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν είτε εφάπαξ είτε την πρώτη δόση, να καταβάλλουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος κλείνει με την τελευταία δόση στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

4. Τρείς δόσεις 100 εκατ. ευρώ για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεων για οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021. Έτσι για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

5. Πληρωμή ΦΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ. Στις 29 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοίγει και η δυνατότητα για διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας. Τα λάθη αυτά επιδρούν στον ΕΝΦΙΑ κι έτσι οι φορολογούμενοι με τις διορθώσεις έχουν την ευκαιρία με τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δόσεων του φόρου, να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ εάν βέβαια τα λάθη αφορούν «εικονική» επαύξηση της περιουσίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook